fallback

Преглед на печата за 14 април

07:29 | 14.04.15 г.

Как държавата национализира 50 млн. лв. на инвеститори в зелени централи в. Капитал Daily

Съдебната борба на кандидат-инвеститори в зелени централи с Електроенергийния системен оператор (ЕСО) продължава, устойчиво магистратите се произнасят в полза на ощетените дружества, но държавната компания продължава да не им връща над 50 млн. лв. Спорът е за парите, дадени от фирмите с ВЕИ проекти през периода 2011-2012 г., с които те доказваха сериозността на своите намерения. Преди почти три години обаче държавата каза, че няма да допуска повече зелени централи. Но не върна вече внесените банкови гаранции, а напротив - усвои ги.

Сега ЕСО е с окончателно блокирани сметки за малко над 5 млн. лв. Софийският апелативен съд е потвърдил запора по две дела, водени срещу системния оператор заради гаранции за проекти за два вятърни парка. Сходно решение има и за 9 млн. лв., като запорът е от края на миналата година и е на първа инстанция, но скоро предстои и окончателно произнасяне. Отделно други инвеститори водят дела за други 12 млн. лв.

Шведската Trelleborg придобива изцяло завода за силиконови изделия в Перник в. Капитал Daily

Шведската индустриална група Trelleborg ще стане едноличен собственик на завода за силиконови изделия "Трелеборг сийлинг солюшънс Силкотех България" в Перник. Досега компанията притежаваше 50% от дяловете в производствената база, които купи през 2011 г. Част от сделката тогава беше опция за бъдещо придобиване на останалите дялове, която сега шведската компания упражнява. Продаваният сега пакет е собственост на създателя на българския завод – швейцареца Удо Ланге и на съпругата му Елизабет, които са и управители на предприятието. Цената на транзакцията не се съобщава.

Едноличен контрол

"Възможността да придобием останалия дял от българското  предприятие беше предвидена от началото през 2001 г. Тя е част от плана ни оттогава", коментират за "Капитал Daily" от Trelleborg. От шведската група за инженеринг и производство на полимерни решения за уплътняване, поемане на вибрации и защита посочват, че за момента не се предвиждат съществени промени в ръководството на българския завод.

България е с най-широки права за ранно пенсиониране в ЕС в. Сега

България е единствената страна в ЕС, в която човек може да се пенсионира без условия за възрастта. Това могат да направят служителите на специалните ведомства, които могат да излязат в пенсия при 27 г. осигурителен стаж, от които 2/3 - специализиран. В някои страни в ЕС изобщо не съществува възможност да се излезе по-рано в пенсия, а където я има, тя е обвързана с изискване за навършване на минимална възраст. Обща тенденция в Европа е възможностите за ранно пенсиониране да се ограничават, докато у нас те стоят над всякакви опити за пенсионна реформа. Това показва проучване сред 23 страни, поръчано от комисията по труда и социалната политика в Народното събрание.

В 10 европейски държави не съществува възможност за ранно пенсиониране. Това са Великобритания, Малта, Швеция, Норвегия, Дания, Холандия, Люксембург, Естония, Чехия и Унгария. В тях обаче има възможности за гъвкаво пенсиониране - да се излезе от пазара на труда преди законоустановената възраст срещу намалена пенсия. Подобно предложение има и социалният министър Ивайло Калфин - човек да може да се пенсионира до 12 месеца преди навършване на годините за трета категория, като пенсията му се намали с 0.4% за всеки недостигащ месец.

Планът "Юнкер" ще подкрепи само един наш проект в. Сега

България има шанс да получи финансиране само по един от общо 18 проекта, с които страната ни кандидатства за финансиране по т.нар. План "Юнкер" на Европейската комисия. Това става ясно от доклад на работната група по проектите, кандидатстващи за финансиране от Плана за стратегически инвестиции на ЕС за 2015-2017, съобщи БГНЕС. В работната група влизат представители на ЕК, Европейската инвестиционна банка и държавите - членки на ЕС.

Планът "Юнкер" предвижда инвестиции на 315 млрд. евро в икономиката на страните от ЕС. В края на 2014 г. България кандидатства за финансиране с 18 проекта на стойност над 3.5 млрд. евро. Шансовете засега са да получим едва 38 млн. евро, при това по съвместен проект с Гърция - изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни, става ясно още от доклада. В официална информация на българското Министерство на енергетиката от март т.г. обаче индикативната стойност на газовата връзка е определена на 220 млн. евро.

"Български морски флот" влага над $150 млн. в 6 нови кораба в. Стандарт

Над 150 млн. долара инвестира Параходство "Български морски флот" (БМФ) в поръчката на 6 чисто нови супермодерни кораба от китайска корабостроителница. Това съобщи специално за "Стандарт" изпълнителният директор на параходството Александър Калчев, който беше гост на организираната преди дни от вестника и КРИБ национална дискусия "ДА! На българската икономика".

От първото тримесечие на 2016 г. в параходството поетапно трябва да започнат да влизат новопостроените 42 300-тонни бълкери (б.а. - от англ. Bulk Carrier, кораб за насипни товари), обясни Калчев. Те ще са с нов дизайн, разработен специално за БМФ и с изключително икономични двигатели, което ще ги прави високо конкурентни дори и в такъв нисък фрахтов пазар като сегашния, обясни Калчев. И 6-те нови кораба ще са с ледови клас и със специални размери, за да могат да плават както в големите ширини на Северно и Норвежко море, така и в реките и езерата на Северна Америка (б.а. - тип "лейкъри"), обясни Калчев.

Българка купи бившия ресторант "Крим" в. Стандарт

Бившият ресторант "Крим", известен като Руския клуб, е с нов собственик. Една от най-красивите къщи в София на ул. "Славянска" вече е на д-р Ружа Игнатова, която развива бизнес в Германия и България. Тя e платила 4,2 млн. евро или по 2485 евро на кв. метър, съобщава "Преса".

През последните месеци престижният имот беше оглеждан от дузина наши бизнесмени и от няколко чужди посолства. Говореше се за сериозен интерес от Катар, но собственик на сградата стана д-р Ружа Игнатова. По информация в медиите тя има металургично предприятие в Германия, а сега инвестира в платежна система, работеща с криптовалута. Преди време е работила в консултантската компания "Маккинзи". Игнатова е и носител на приза "Бизнес дама на 2014 г.". Досега елитната сграда на ул. "Славянска" беше собственост на предприемача Явор Капитанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 29.08.22 г.
fallback