fallback

Софийска градска прокуратура привлече още трима като обвиняеми по делото за КТБ

Деянието е извършено умишлено, щетите са в особено големи размери, изтъкна прокуратурата

20:30 | 08.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Coфийска градска прокуратура привлече като обвиняеми още трима души за безстопанственост по случая КТБ, съобщиха от прокуратурата.

Това са Снежанка Велева-Стефанова – ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на "КТБ" АД и Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов – външни одитори от специализирано одиторско предприятие „КПМГ България“ ООД.

Обвинението към Снежанка Велева-Стефанова е за това, че в периода от 1 януари 2009 г. до 20 юни 2014 г. не е положила достатъчно грижи за възложената ѝ работа и от това е последвало разпиляване на имуществото на "Корпоративна търговска банка" АД. Последвали са значителни щети за банката, изразяващи се намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това пък е довело до поставяне на "КТБ" АД под особен надзор и до намаляване на пазарната ѝ капитализация.

Според прокуратурата деянието е извършено умишлено, щетите са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов са обвинени в това, че в периода от началото на 2009 г. до 20 юни 2014 г. умишлено са улеснили изпълнителните директори на КТБ АД - Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество.

Двамата са действали в качеството си на отговорни одитори в различни периоди и са извършвали действия в нарушение на задълженията си съгласно Закона за кредитните институции и наредби на БНБ.

Въпреки констатирани нарушения в дейността на КТБ АД, станали им известни в хода на одитните ангажименти, не са докладвали писмено и незабавно за тях на БНБ.

Тези нарушения не са били отразени в oдиторски доклади за надзорни цели, съгласно изискванията на нормативните актове.

Вчера Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Симеонов, който също не е изпълнявал служебните си задължения, регламентирани в закона.

Още новини от страната може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
fallback