fallback

Оборотите в търговията се повишават през февруари

НСИ отчита ръст на месечна база с 0,5% и на годишна – с 4,2%

12:19 | 08.04.15 г.

Оборотите в търговията на дребно се повишават през февруари. Националният статистически институт (НСИ) отчита ръст на месечна и на годишна база.

През първия месец на годината статистиката отчете разнопосочно движение на индекса на оборотите в търговията на дребно - на месечна база имаше  спад от 0,1%, а на годишна - ръст от 4,3 на сто.

Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, през февруари 2015 г. нараства с 0,5% спрямо предходния месец, показват предварителни сезонно изгладени данни на НСИ.

На годишна база през февруари оборотът в търговията на дребно, изчислен на база календарно изгладени данни, нараства с 4,2%.

Спрямо януари националната статистика отчита ръст в оборотите при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 5,4%, търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3,6%, с фармацевтични и медицински стоки - с 2%, и с компютърна и комуникационна техника - с 1,6%.

През втория месец на тази година има намаление по отношение на оборотите, реализирани от търговците на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1% и с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0,4%.

На годишна база оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 23,7%, при тази с автомобилни горива и смазочни материали - с 20,5%, с фармацевтични и медицински стоки - със 7,2%, с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 6,6%.

Спад статистиката отчита в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 2,9%, и при търговците с компютърна и комуникационна техника - с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:21 | 11.09.22 г.
fallback