fallback

Преглед на печата за 8 април

07:48 | 08.04.15 г.

Кой иска да строи "Хемус" и "Струма"

В. Сapital daily

Поръчките за четирите нови отсечки от магистралите "Хемус" и "Струма" влязоха във фази на оферти. Изграждането им е на огромната за българските размери стойност от 800 млн. лв. и затова са ключови за много български строителни компании, но интерес има и от чужбина.

Тази седмица станаха ясни желаещите да строят пътя до разклона за Плевен и Ловеч. За двете отсечки има по осем кандидата - в тази до Угърчин преобладават консорциумите с българско участие, а в следващата офертите са основно от чужди компании. Планът е северната магистрала да порасне до 2018 г. с още почти 60 км срещу над 400 млн. лв., засега за сметка на бюджета.

При "Струма" офертите дойдоха миналия ноември, а сега отсетите кандидати внесоха и оферти. Проблемът тук е, че при първоначалния подбор държавната компания НКСИП с малки изключения остави в състезанието само големите български компании, които традиционно взимат поръчките за магистрално строителство през последните години. Сред допуснатите участници са "Трейс груп холд", "Главболгарстрой", свързваната с ПИБ и Делян Пеевски "ПСТ груп" и "Агромах".

Бум на фирми на хора с увреждания заради привилегии в обществените поръчки

в. Сега

В сектора на обществените поръчки се отвори широко нова врата за злоупотреби и изкривяване на конкуренцията. Гласувани при кабинета на Пламен Орешарски промени в закона за обществените поръчки дават прекалено големи привилегии на фирмите, в които работят хора с увреждания. От края на 2014 г. възложителите са длъжни да ползват такива фирми при огромен брой търгове. В същото време законът им забранява да поставят към тях каквито и да е било изисквания за доказване на опит, а офертите на останалите кандидати се отхвърлят служебно. Това е довело до истински бум в регистрирането на нови фирми на хора с увреждания, показа проверка на "Сега".

Гонят мързеливите търговски аташета

В. Стандарт

Търговските аташета към българските посолства в чужбина, които не работят ефективно, ще бъдат съкратени. За сметка на това ще бъдат открити търговски представителства на места, където бизнесът има перспективи и добри търговски взаимоотношения. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски, след като по време на дискусията "Да! На българската икономика" представители на бизнеса поискаха по-активно съдействие на търговските служби в намирането на нови бизнес партньори и пазари.

В момента се прави преглед в тяхната дейност, съобщи Лукарски. Новите аташета обаче ще заминат на мисия чрез публично-частно партньорство, при което по-голямата част от издръжката им ще се поема от бизнес организациите. Вече имаме няколко добри примера, посочи Лукарски. В момента България има служби за търговско-икономически връзки в 46 държави - 21 в Европа, 8 в Източна Европа и Кавказ, а 17 са в Азия, Америка, Близък изток и Северна Африка. Четирима от тях са изпратени от различни работодателски организации - Ереван (Армения), Сана (Йемен), Хошимин (Виетнам) и Кайро (Египет). Към момента има постъпили предложения чрез публично-частно партньорство да бъдат назначени търговски аташета в Туркменистан, Алжир и Обединени арабски емирства.

Премахват незаконните обекти в Слънчев бряг до 15 май

В. Новинар

„Слънчев бряг” АД призова държавата да упражни правомощията си и спешно да предприеме мерки за премахване на незаконните павильони в комплекса. Дружеството иска проблемът да бъде окончателно решен и поставя срок за това – преди началото на активния туристически сезон.

„Настояваме до 15 май цялата процедура да бъде приключена, незаконните преместваеми обекти да бъдат описани, да бъде избрана фирма, която да ги премахне, до началото на активния туристически сезон алеите и зелените площи в комплекса да бъдат освободени от павилиони и сергии. Правим всичко това в интерес на туристите и на хотелиерите, които също от години заявяват желание за премахване на незаконните обекти”, каза Златко Димитров, изпълнителен директор на дружеството, стопанисващо инфраструктурата на курорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 10.09.22 г.
fallback