fallback

Калфин ще оптимизира разходи в министерството без съкращения на служители

Вицепремиерът е поел ангажимент да съкрати разходите на социалното ведомство с 8,5 млн. лв. през годината

13:43 | 03.04.15 г. 14

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин няма планове и намерения да прави 10-процентни съкращения в структурата на социалното министерство и ресорните агенции. Това увери вицепремиерът в рамките на петъчния парламентарен контрол.

Той поясни, че не става въпрос за съкращаване на служители, а за оптимизиране на разходите в структурата на социалното ведомство.

Калфин посочи, че е поел ангажимент да съкрати разходите на министерството с 8,5 милиона лева за годината и е предложил на Министерство на финансите механизми, по които да стане това. По думите му ще се разработи анализ на функциите и услугите, предлагани от МТСП, като гарантира, че те няма да бъдат влошени.

Вицепремиерът посочи още, че по проект, финансиран от програмата за човешките ресурси, ще се тества и системата по обслужване на „едно гише“ от Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане. По думите му това ще облекчи част от разходите за персонал и ще даде възможност за по-добра организация на услуги за гражданите.

Оптимизацията, която Калфин предвижда, е свързана и с проблема с ниското ниво на заплатите в социалното министерство. Те са сред най-ниските в държавната администрация и са резонни исканията за тяхното увеличение, каза той.

Министърът допълни, че подобна оптимизация предстои и в Националния осигурителен институт, като подчерта, че той е отделна структура и се управлява на трипартитен принцип, така че решението за оптимизация там не е в правомощията на социалния министър.

По време на парламентарния контрол днес и вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че процесът на оптимизиране в редица ведомства продължава. Неотменими са изискванията за тези средни 10 на сто оптимизация, каза тя.

В десет държавни институции вече са закрити 1653 щата, каза вицепремиерът. И допълни: "Един от приоритетите в работата ми е намаляване на разходите на държавната администрация, но не за сметка на функциите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
fallback