fallback

КНСБ: Квесторите в КТБ нямат право да съкращават работници и служители

Евентуални такива действия биха били недействителни по закон, смятат от синдиката

15:54 | 26.03.15 г.

Квесторите в Корпоративна търговска банка (КТБ) нямат право да съкращават работници и служители. Това се казва в писмо на синдикалната организация на КТБ към КНСБ до председателя на временната парламентарна комисия за казуса КТБ Десислава Атанасова, изпратено и до медиите.

Писмото е във връзка с получени сигнали от синдикалната организация на КНСБ при „Корпоративна търговска банка” АД за заявените намерения от страна на квесторите за съкращения на служители от състава на КТБ. По време на първото заседание на временната комисия единият от квесторите - Станислав Лютов, заяви, че предложенията за съкращения касаят лица, работещи на длъжности, за които вече няма работа.

Пред народните представители и ръководството на Българска народна банка (БНБ) Лютов отхвърли обвиненията, че в началото на 2015 г. квесторите са съкращавали служители в кредитния отдел и този за събиране на вземания. По негови думи служителите, работещи в тези отдели, са с най-големи заслуги за възстановяване на част от активите на КТБ. Лютов поясни, че на даден етап ще има по-сериозни съкращения с цел оптимизиране на разходите на банката и че така или иначе с встъпването си в длъжност синдиците ще могат да освободят служители на КТБ. Квесторът обясни, че е бил проведен разговор със синдикалната организация на КТБ към КНСБ. От там твърдят обаче, че съгласно правомощията им, дадени в Закона за кредитните институции, квесторите нямат право да съкращават служители и работници. Евентуални такива действия биха били недействителни, т.е. не следва да пораждат правни последици, пише в писмото на синдиката. Осъществяването на съкращения в дадения случай е неприемливо и поради това, че изразените намерения са свързани с неясни, неуточнени причини, липса на визия за структурни промени в организацията на дейността на банката, неясни параметри и липса на обоснованост, посочват от организацията. От изпратения сигнал до КНСБ е станало ясно също, че се готвят назначения на нови служители на липсващи в щатното разписание длъжности и бройки. Не сме против структурни промени и съкращенията, но това следва да става обосновано при спазване на всички процедури за диалог с работниците и служителите, особено когато става дума за подобни масови съкращения, т.е. при спазване изискванията на Закона за насърчаване на заетостта и на Кодекса на труда с оглед информирането и консултирането на работниците и служителите от банката, посочват още от КНСБ. Конфедерацията е поискала среща с управителя на БНБ Иван Искров с оглед действията и намеренията на назначените квестори.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
fallback