fallback

КЗК прекрати концесия за добив на минерална вода в община Трън

Установени са несъответствия в обявлението и документацията

11:13 | 25.03.15 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прекрати процедура за предоставяне на концесия за добив на минерална вода в община Трън, съобщиха от комисията.

Отменено е решение на кмета на общината, с което са одобрени обявлението за провеждане на откритата процедура, документацията за участие и проект за концесионен договор за предоставяне на концесия за добив на минерална вода от находище „Трънска Банкя”, община Трън, област Перник, разкрита чрез каптиран естествен извор „Трънска Банкя” – публична общинска собственост.

КЗК връща преписката на концедента със задължителни указания съобразно мотивите в решението.

Проучването е установило разлика между два документа, които се базират на изпитване на качеството на минералната вода. В сертификат е описано, че водата е хидрокарбонатна калциево-магнезиева, бедна на натрий, а в протокол - че водата е хидрокарбонатно-сулфатна-натриева и флуорна.

Също така е налице и съществено разминаване между границите на концесионната територия, които съгласно акта за публична собственост, приложен към документацията, са 2 500 кв. м. Съгласно предвиденото в документацията и Заповед на МОСВ са отново 2 500 кв.м, но съгласно самата заповед, приложена по настоящата преписка, са за зона І – 0,600 дка, зона І І- 192 дка и зона ІІІ - 2 650 дка - т.е. напълно различни от цитираните размери съгласно документацията и съгласно нотариалния акт за имота.

КЗК счита, че констатираните несъответствия в обявлението и документацията относно вида и състава на водата, както и относно територията на концесията и нейните санитарно-охранителни зони, представляват порок в процедурата, който не може да бъде отстранен, без да се променят условията, при които е обявена.

Решението, чрез което се одобрява обявлението и документацията към него, следва да бъде отменено и процедурата да бъде прекратена, постановява КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
fallback