fallback

Д. Петкова: Няма единомислие за гаранционен фонд между пенсионните дружества

От утре идеята за гаранционен механизъм започва да се обсъжда в работна група между фондовете и КФН

16:40 | 17.03.15 г. 3

Идеята за гаранционен механизъм предстои да се обсъжда в работната група между представители на пенсионните фондове и на Комисията за финансов надзор (КФН), която започва работа утре. Това каза Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК „Доверие“, пред временната парламентарна комисия за проучване на състоянието на пенсионните дружества и регулаторната рамка.

Петкова направи уточнението, че темата за гаранционния механизъм не е съвсем изчистена и няма единомислие дори в самата асоциация на пенсионните дружества, като предстои да бъдат изяснени редица неясноти.

Предстои например да се дискутира къде да бъде установен този фонд – дали във всяко дружество поотделно или общо, кой ще управлява фонда, как точно ще се определя вноската и най-вече какво ще гарантира този механизъм – вноските, размера на пенсията, доходността и т. н., посочи Петкова.

Нормално е осигуреното лице да търси гаранции за доходността си, но гаранцията струва определена сума и всяко лице трябва да се съобразява с това, коментира директорът на „ЦКБ Сила“ Георги Тодоров.

Според София Христова, директор на „Алианц България“, въвеждането на мултифондовете ще даде отговор на много от поставените въпроси. По думите й е време пенсионните дружества да започнат да предлагат риск базиран надзор, защото финансовата практика го налага и така ще се даде възможност на всеки сам да разпределя парите, които е натрупал, в различни видове портфейли. Така лицето ще се възползва от най-добрите възможности за постигане на доходност, обясни тя. По думите й тази практика е световно призната и нищо няма да загубим от нея.

Христова посочи, че когато се работи по нови предложения относно разширяването на понятието за свързани лица не трябва да се отива в крайности, защото „в даден момент това може да се окаже една много сериозна преграда за възможностите за инвестиции. Формулировката за свързаните лица трябва да бъде направена така, че да може да изпълнява функцията си, без да се пречи на възможностите за инвестиране на парите на осигурените лица, каза Христова.

„Започва битка за осигурените лица и за тяхната информираност“, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев, като препоръча на ръководителите на пенсионните дружества да се включат отсега в тази пазарна битка и да се възползват от правото си да обясняват на хората, защото по думите му само компетентни аргументи могат да се противопоставят на некомпетентните такива.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 10.09.22 г.
fallback