fallback

Пътната агенция иска 20 млн. лева за справяне със свлачищата

Проблемът ще се реши с изграждането на предпазни съоръжения

11:57 | 17.03.15 г.

Агенция „Пътна инфраструктура“ иска 20 млн. лева помощ за справяне със ситуацията след обилните снеговалежи и свлачищата. Това каза пред БНТ председателят на Управителния съвет на Агенцията Лазар Лазаров.

Само разчистването на пътя Смолян – Пловдив ще струва между 300 и 400 хил. лева, сочат разчетите.

Според Лазаров проблемът ще се реши с изграждането на предпазни съоръжения, които да действат превантивно на свличанията. По думите му обаче те са много скъпи. Изграждането на едно такова съоръжение може да достигне и цена от порядъка на 15 хил. лева на линеен метър, посочи той.

Вече са набелязани и най-критичните 15 участъка по пътната мрежа. Плановете засега са още през лятото там да започнат строителни дейности с цел предотвратяване на свлачища, обясни Лазаров.

Агенцията разполага с ограничен бюджет, за да се справи с проблема. Същевременно парите за превенция на свлачища по новата оперативна програма „Околна среда“ също не са много – около 20 млн. евро.

Програмата обаче още не е одобрена от Брюксел заради споровете около ВиК реформата и синхронизирането с оперативната програма "Региони в растеж" във връзка с инвестициите във водния сектор. Очаква се преговорите да приключат до няколко месеца и  към средата на годината програмата да бъде одобрена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 30.08.22 г.
fallback