fallback

Др. Стойнев: Има задкулисие при развитието на "Южен поток" в момента

Nabucco може да бъде реализиран с газ от Иран, Ирак или от Средиземно море, но това ще отнеме 5-6 години, смята червеният депутат

19:10 | 13.03.15 г. 2

Преди дни Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) е обявило обществена поръчка за проекта „Южен поток” и това е доказателство, че има задкулисие около реализацията на проекта в този момент. Това коментира депутатът от БСП Драгомир Стойнев пред БНТ.

Той припомни, че правителството на Пламен Орешарски беше остро критикувано за обявяване на търгове по проекта. 

Според него в момента няма информация дали се водят разговори с Москва за бъдещето на „Южен поток”, а ако това е така – кой и с кого разговаря. Стойнев уточни, че енергийният министър Теменужка Петкова го е уведомила, че енергийното министерство не е преговаряло с Русия по темата.

„Няма достатъчни количества азербайджански газ за Nabucco”, категоричен беше още бившият енергиен министър. Според него този газопровод може да бъде запълнен с газ от Иран, Ирак и с новооткритите находища около Кипър в Средиземно море. Това обаче може да стане едва след 5-6 години, а „Южен поток” щеше да доставя суровина до Европа след 2 години.

Драгомир Стойнев припомни, че правителството на Пламен Орешарски е подписал договор за доставката на 1 млрд. куб. метра природен газ от Каспийско море и това е единствената реална диверсификация на източниците на газ за страната. Договорените количества покриват около 1/3 от потреблението на България на газ, допълни още той.

Според депутата новият Закон за енергетиката показва приемственост на работата на енергийното министерство. Текстовете ограничават изкупуването на електричеството от възобновяеми източници, припомни той и допълни, че се надява на успешен финал на преговорите с AES Гълъбово и КонтурГлобал.

Стойнев беше категоричен, че БСП няма да подкрепи увеличение на цената на електричеството с мотива, че първо трябва да бъдат „запушени всички дупки” и да се намали дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК).

Левите ще подкрепят и нови мощности в енергетиката, защото базовите мощности остаряват и се изхабяват. Ако няма седми блок в АЕЦ „Козлодуй”, правителството на Пламен Орешарски е оставило и проект за 9-ти и 10-ти блок в ТЕЦ „Марица Изток”2, допълни още Стойнев.

„Не можем да разчитаме само на слънце, вятър и вода за производството на електричество”, категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
fallback