fallback

Р. Драганов: 160 хил. руснаци по-малко ще дойдат в България

Българските хотелиери трябва да се активизират на вътрешния пазар, смята председателят на Института за анализи и оценки в туризма

17:46 | 12.03.15 г. 8

През 2015 г. България ще бъде посетена от 450 хил. руснаци, но това е със 160 хил. руснаци по-малко спрямо броя им от предходната година. Тези изчисления направи в разговор с Dnes.bg председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. 

В абсолютни числа загубата ще бъде за около 160 млн. евро, но тя ще се мултиплицира на база на това, че всички тези туристи правят редица други покупки на допълнителни услуги, така че като цяло икономиката ще загуби доста, смята още експертът.

По думите му за този негативен тренд има няколко причини. „От една страна значителният срив на руската рубла с близо 50%, а от друга страна скокът на долара в последните няколко седмици оскъпяват изключително много пътуванията на руски граждани в чужбина. Очаква се те да спаднат с близо 50%, или от 17,6 млн. руснаци, колкото са пътували миналата година, да пътуват под 10 млн.“, поясни той. 

Според него тази тенденция  води до изключително голяма активност на пазарите, които работят с Русия – главно Турция, Тайланд, Египет, Кипър, Гърция и други, които са активизирали усилията си, като са направили различни отстъпки.

В Турция визите са отпаднали от няколко години, в Египет таксата за виза е намалена и тя се получава на границата, в Кипър тя също се получава на границата, независимо, че е страна член на ЕС. Освен това Турция предоставя доплащания за чартърните полети в размер на 6 000 долара.

„Битката за тези 10 млн. руснаци, които ще излязат тази година от Русия, е огромна. В същото време програмите на територията на самата Русия са за посещение на различни руски дестинации, като акцентът се слага върху Крим – от 400 хил. руснаци миналата година, които са били там, искат тази година числото да достигне до 4 млн. Капацитетът на Крим е за обслужване на около 6 млн. туристи, насочват ги още към олимпийското селище в Сочи, към редица туристически атракции ня територията на Русия - Байкал, Камчатка, дори изкараха на преден план остров Сахалин, като обясниха, че той е руски остров и е много красив. С една дума наблюдаваме политика на централното правителство в Москва, която е свързана със задържане на руските туристи в Русия“, поясни още експертът.

Според Драганов България остава изключително изгодна нискобюджетна туристическа дестинация. С падащото евро българският туристически продукт в евро ще продължава да бъде по-евтин и неговата цена ще намалява, твърди той.  Поради факта, че една част от руснаците ползват втори дом, цената на услугата ще бъде свързана повече със закупуването на самолетния билет, а в България те ще почиват доста евтино, каза още експертът.

По думите на Драганов в тази ситуация българските хотелиери трябва да се активизират на вътрешния пазар. Ето защо браншът предлага незабавното въвеждане на ваучери за почивка на българския пазар, каквито се ползват в Румъния, Франция, Унгария. „Трябва много бързо Министерството на туризма да акцентира върху регистъра на туристическите атракции публична собственост, за да може туризмът да получи регламентирана държавна помощ.

Цялото интервю прочетете в Dnes.bg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
fallback