fallback

Кристалина Георгиева: ЕК е спокойна за дълга на България

Номинираната за министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще внесе стабилност в системата, смята зам.-председателят на ЕК

14:39 | 08.03.15 г. 9

Европейската комисия (ЕК) се отнася много спокойно по темата за дълга в България, защото нашият дълг е на много ниско ниво, той не се очаква да мине 30 процента и е по-вероятно ще бъде някъде към 27 процента от брутния вътрешен продукт. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. Тя участва като гост-лектор в поредицата "Европейски дебати", организирана по инициатива на вицепремиера Меглена Кунева.

Георгиева припомни, че Европейската централна банка е въвела отрицателни лихвени проценти и посочи, че това е уникално и необходимо заради борбата с дефлацията. Важно е, когато се използва този ресурс в тази му част, която не е за изплащане на стари задължения и лихвите по тях, как той ще се използва, допълни Георгиева.

В ЕС започва много важният инвестиционен план "Юнкер", в който целим 315 млрд. евро в следващите години да се влеят в европейската икономика, отбеляза Кристалина Георгиева.

По думите й първостепенна задача е да се вдигне икономиката "на крак", да се отстраняват бюрократичните и регулативните пречки пред инвестициите и да има добри качествени проекти. Ако ние съумеем разумно да вдигнем инвестиционния процес "на крак", може да се окаже, че този малък резерв, който имаме сега, идва точно навреме и точно на място, добави Георгиева.

Номинираната за поста министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще внесе стабилност в системата, каза още Кристалина Георгиева.

В отговор на въпрос дали смяната на министъра на вътрешните работи говори за нестабилност на правителството Георгиева каза, че всяко правителство отвреме навреме трябва да прави рокади, те се налагат по обективни или субективни причини.

В лицето на Бъчварова има човек, който със сигурност ще внесе стабилност в системата и ще помогне хората да повярват, че имат лидер, който е отворен и който разчита на гражданите за това да си върши добре работата, каза още Георгиева.

Много разчитаме на нея за електронното правителство - това е тема в България, която е с нетраен резултат, допълни тя.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 02.09.22 г.
fallback