fallback

Калфин: За да излезем от спиралата на дефицити, трябва плавно понижение

Дотогава дефицитът трябва да се финансира, заяви вицепремиерът

10:52 | 08.03.15 г.

Дефицитът в бюджета трябва да бъде намаляван постепенно и това е начинът, по който трябва да излезем от спиралата на дефицити. Дотогава този дефицит трябва да се финансира, коментира темата за новия дълг от 16 млрд. лв. вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

Той допълни, че големите плащания, които държавата трябва да направи, са за 2015 година и са натрупани от предишни правителства.

Калфин беше категоричен, че няма как да се похарчат средства от дълга за военна техника, без това да е записано в бюджета.

Относно пенсионната реформа той коментира, че по всеки от нейните елементи ще има различни мнения, затова трябва да се намери стъпка, която „да не наказва хората”.

В момента работим за тези, които сега работят и им предстои да се пенсионират, с цел да им бъдат осигурени по-добри доходи, посочи социалният министър. “Ако не се случи всичко това – върви една тенденция, която в България е най-силна от всички европейски страни – ние на практика да си ликвидираме пенсионната система и да преминаваме към това, което беше при социализма – плащане от данъците.”

Малко под 1,3 млн. пенсионери ще получат великденски добавки – тези, чиито пенсии са под 286 лева, припомни той. По думите му държавата може да отдели 50 млн. лв. за целта и те са разпределени по този начин, защото е по-справедлив.

Предложението на работодателите за 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери срещна доста възражения, отбеляза Калфин. Той не очаква предложението да намери широка подкрепа и не смята, че е редно да се натоварват хората с ниски доходи.

По думите му средният период, през който българите получават пенсия, е 17 години и 7 месеца и е сравним с Европа.

По повод на скорошното си посещение в Русия Калфин отбеляза, че е абсурдно да не си говорим директно с Русия, а само чрез декларации на НАТО и Европейския съюз.

„Санкциите са патология в международния процес, от тях губят всички страни и печели контрабандата”, коментира още той. Въпреки това обаче поясни, че България подкрепя санкциите, защото е част от ЕС, а в ЕС решенията се вземат с единодушие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:52 | 06.09.22 г.
fallback