fallback

Просрочените задължения на болниците са 162,6 млн. лева

От някои лечебни заведения ще се изискат актуализирани погасителни планове, става ясно от писмен отговор на здравния министър на депутатски въпрос

11:23 | 07.03.15 г.

Просрочените задължения на държавните и общински болници към края на януари възлизат на 162,6 млн. лева. Това става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването Петър Москов на депутатски въпрос, съобщава БНТ.

При необходимост, след като бъдат предоставени пълните отчети за 2014 г., от някои лечебни заведения ще се изискат актуализирани погасителни планове и адекватни управленски решения, посочва се в отговора.

В края на февруари от Българския лекарски съюз сигнализираха за наложен запор на сметките на 11 общински болници. Преди дни и от Сдружението на общинските болници предупредиха от опасност от фалити и блокиране на системата на здравеопазването.

От Сдружението се обявиха и срещу Постановление на Министерския съвет, с което Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е била задължена да плаща на болниците само след проверка за дължими данъци.

През тази седмица стана ясно, че от 1 април болниците ще трябва да въвеждат данните на хоспитализираните пациенти в единна регистрационна система, която ще отчита приема и изписването в реално време. Медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в регистрационната система, няма да бъдат заплащани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 13.09.22 г.
fallback