fallback

България иска да възстанови износа на едър рогат добитък към Турция

Сътрудничеството между двете страни в областта на селското стопанство се засилва със създаването на работна група

13:28 | 26.02.15 г.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева е обсъдила с министъра на храните, земеделието и животновъдството на Турция Мехмет Екер възможността да бъде възстановен износът от България към Турция на едър рогат добитък и дребни преживни животни, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

„За нас е важно пазарът отново да бъде отворен и да премахнем пречките, които затрудняват стокообмена между двете страни. Животните са ни здрави и секторът е с много добри възможности за развитие с оглед на финансовото подпомагане, което той може да получи чрез мерките от новата Програма за развитите на селските райони“, е изтъкнала Танева по време на срещата в Анкара.

Сътрудничеството между България и Турция в областта на селското стопанство ще се засили чрез създаването на работна група, която ще започне работа в средата на март, са се договорили двамата министри.

По време на срещата турската страна е поставила въпроса със затрудненията при износа и високите такси на транзита на пресни плодове и зеленчуци през България за страните от Европейския съюз.

Мехмет Екер е заявил, че сътрудничеството в областта на селското стопанство ще повлияе положително върху развитието на отрасъл „Земеделие“ и в двете страни. По думите му срещата на работната група ще създаде условия да бъдат решавани проблемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:26 | 26.02.15 г.
fallback