fallback

Преглед на печата за 26 февруари

07:45 | 26.02.15 г.

Най-наглото състезание за нови лозя в. Капитал Daily

Формулата да инвестираш в лозя с еврофинансиране звучи така: задължително вътрешен човек в ресорната агенция, фонд или министерство; винаги готов с написани документи за кандидатстване; 24-часово дежурство за наблюдение на интернет сайт на ведомство и супер бърза кола, с която за часове можеш да стигнеш до съседния областен град. Състезанието се организира от Агенцията по лозата и виното, правилата на играта са труд на земеделското министерство, а борбата е за годишен бюджет около 30-35 млн. лв.

Казусът е реален и с него се сблъскват фирми от винаро-лозарския бранш, решили да кандидатстват с проекти по най-атрактивната схема от европейската програма по винарство - "Преструктуриране и конверсия на винени лозя". Ако някога компаниите са си мечтали за бързо обслужване, то едва ли са имали предвид точно такова - оказва се, че за пръв път (а програмата работи от 2007 г.) приемът на заявления за кандидатстване е обявен и приключил в рамките на... 24 часа. Подновяването му няколко дни по-късно трае още по-малко - стартът и краят се случват в рамките на един и същи ден. А междувременно отговорните институции не обявят предварително кога започва приемът - съществен пропуск при положение, че класирането на проектите е по реда на подаването им.

"Мобилтел" се конфронтира с регулатора за LTE честотите в. Капитал Daily

Най-големият мобилен оператор "Мобилтел" втвърди тона към Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по темата за честотите в обхвата 1800 MHz, необходими за изграждане на мрежи от четвърто поколение (4G). "Темпът на развитие на пазара е такъв, че смятаме, че е необходимо да инвестираме в LTE (4G стандарт за мобилни комуникации) още през 2016 г.", каза главният технически директор на телекома Хорст Пертъл на среща с медиите в сряда. "За да се случи това обаче, имаме нужда от съответните честоти. А регулаторът се държи странно - честотите са свободни, имаме парите за тях и можем да ги платим веднага, а той просто не желае да ги предостави", каза Пертъл. "В момента сме в задънена улица в разговорите си с КРС по тази тема. При това не само ние, но и останалите оператори нямат достъп до тях", допълни той.

Земеделски организации ще имат право на евросубсидии при поне 50 хил. лв. оборот в. Сега

Поне 6 членове и минимум 50 хил. лв. оборот трябва да има организация, ако иска да бъде призната за производител на земеделски продукти. Това е записано в наредба на агроведомството за условията и реда за признаване на организации, асоциации и групи от земеделски производители, пусната за обществено обсъждане. Обхванати са секторите зърнени и бобови култури, картофи, мед, грозде, яйца и др., без мляко и плодове и зеленчуци. Новите правила са нужни, за да могат фермерите да кандидатстват по мерки от селската европрограма, по които финансиране е предвидено именно за земеделски обединения.

Общините си правят фонд “Солидарност” срещу бедствия в. Сега

Местните власти са на път да изградят свой фонд "Солидарност", подобно на едноименния европейски, съобщи във Варна изпълнителният директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Гинка Чавдарова. За разлика от европейския обаче общинският няма да покрива постфактум щети, а ще отпуска по бързата процедура пари за неотложни спасителни дейности в момента на бедствието. "Примерно обявява кмет бедствено положение. Идеята е само след разписване на 2-3 бланки да може да получи веднага средства", обясни Чавдарова.

До момента около 70 общини са заявили съгласие за участие във фонда. Той ще бъде създаден през пролетта с най-малко 25 учредители, т.е. това са градовете, в които местните парламенти са одобрили идеята. На по-късен етап може да се присъединяват и други. Еднократната минимална вноска за влизане във фонда е 1300 лв., а после по 300 лв. на година. Така при бедствие общините ще могат да теглят до 3 пъти по-голям размер от натрупаната собствена сума, с което ще се стимулират да внасят. Ако поискат, общините ще могат и да изтеглят обратно вноските. Според Чавдарова на фонда ще помагат и частни донори, желание са проявили вече японски неправителствени организации.

Чужденци масово пазаруват наша козметика в интернет в. Новинар

Все повече чужденци пазаруват през българските онлайн магазини. Това е интересна тенденция, а още по-интересното е и това, че чужденците избират все по-различни стоки - от учебници до българска козметика. Това разказа за „Новинар“ Диана Георгиева, която работи в един от онлайн магазините.

По думите й предпочитанията на клиентите в интернет платформите зависят от това какво предлага даденият сайт. „Ние продаваме огромно разнообразие от продукти в различни категории, но определено книгите са най-продаваният артикул. Освен това пазаруването много зависи и от това в кой период на годината се прави, тъй като има тенденции“, обяснява Георгиева. По думите й голяма част от пазара на виртуалните клиенти се определяла според празниците и сезоните. Така през лятото се набляга на козметиката за слънце, басейните, градинските артикули като косачки, саксии, пясъчници и др.

Цветанов невинен за длъжностно присвояване в. Стандарт

Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на Цветан Цветанов по обвинението за длъжностно присвояване на 50 хил. лева, съобщи БГНЕС.

Решението е взето от тричленен състав на САС с председател Мария Митова и членове Валя Рушанова и Алексей Трифонов. По този начин се потвърждава присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд от 26 май миналата година. Тогава Цветанов бе признат за невинен по обвинение за длъжностно присвояване.

САС намира присъдата на СГС за законосъобразна и обоснована и я потвърждава изцяло. Решението на САС подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.Копирано

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
fallback