fallback

Петкова: Енергетиката може да разчита на кредитиране, но след покриване на дефицитите

Взехме спешни мерки, без които секторът ще колабира, каза енергийният министър

10:32 | 22.02.15 г. 6

Българската енергетика е във финансов колапс и без адекватни и непопулярни действия, състоянието на енергийния сектор ще се влоши и секторът ще колабира, а от там и икономиката. Нямаме друг полезен ход освен предприемането на спешни мерки. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването Неделя 150 по БНР.

Именно, за да се стабилизира секторът, спешно поканихме представителите на двете американски централи в Маришкия басейн (ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3") и подписахме меморандум за разбирателство за това, че дългосрочните договори трябва да се предотговорят по отношение на цената за мощност, така че тя да се намали и така общият микс да се намали и НЕК да спре да изкупува електрическа енергия и да плаща по цена, която е по-висока от таци, на която продава на регулирания пазар. До края на мрт условията ще бъдат предоговорени, каза Петкова.

Ще търсим и вариант за изплащане на просрочените задължения на НЕК към двете централи, които са малко над 600 милиона лева. Наред с това НЕК дължи и 1,2 милиарда на производителите на електрическа енергия – ВЕИ-та, когенерации, заводски централи, ТЕЦ-ове.

Петкова уточни, че НЕК не може сама да се справи с покриването на тези задължения. Преди всичко обаче ще се работи за покриване на дефицитите.

На въпрос дали ако бъде изтеглен външен дълг от 8 милиарда евро, те ще се използват за покриване на дефицитите в сектора, Петкова каза, че има уверение от финансовия министър Владислав Горанов, че е нужно кредитиране за сектора, което обаче ще се покрива с текущи средства. „Ще се мисли за керидитиране на енергетиката, но първо трябва да запушим дупките в сектора”, заяви Петкова.

Друга важна мярка, която предприехме, са промените в Закона за енергетиката, каза още Пекова. Тя посочи, че всяка от промените е насочена към свиване на дефицита в НЕК. И напомни, че предлагат от енергийния микс да бъдат извадени топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високоефективен начин, а ако това стане ефектът ще бъде около 150 милиона лева на година.

За новата анкетна комисия в парламента, която трябва да изясни състоянието на енергетиката, Петкова коментира, че комисията ще е много полезна за изясняване на истината в сектора и ще навлезе навътре в проблемите.

Имаме за цел до края на годината да либерализираме сектора, каза още енергийният министър. Първо трябва да направим българска нергийна борса, да изберем платформата, а после може и да се мисли за регионална, каза още тя. Важно е да има конкуренция и нещата да са поставени на пазарен принцип, смята Теменужка Петкова.

Позицията ни за „Южен поток” остава непроменена – ние сме за това, че проектът трябва да се случи при спазването на европейското законодателство, каза още енергийният министър. Тя обясни, че руският енергиен министър Новак в разговор с Петкова е посочил, че ако трябва да се спазва еврозаконодателството, за Русия проектът „Южен поток” става икономически неизгоден.

Относно идеята за изграждането на газов хъб на територията на България руската страна очаква официална информация от ЕК, която ще бъде обсъдена. Така че се очаква развитие и по този казус, посочи Теменужка Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 12.09.22 г.
fallback