fallback

Работодатели искат новият дълг да се обсъди на предстоящия НСТС

От Асоциацията на индустриалния капитал в България са на мнение, че има много неясноти около проектозакона за пласиране на облигации от 8 млрд. евро

10:28 | 21.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага въпросите за новия дълг на държавата от 8 млрд. евро да се обсъдят на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Срещата между правителство, работодатели и синдикати е насрочена за понеделник, 23 февруари.

По принцип в дневния ред е предвидено обсъждането на промени в Закона за здравното осигуряване и в Закона за държавния служител. Социално-икономическите партньори ще разгледат и проекти на постановления за промени в няколко наредби, свързани с измененията в Кодекса за социално осигуряване, посочват от правителствената пресслужба.

Но от АИКБ искат по време на заседанието да се разгледа и „темата, която напоследък предизвика широк обществен интерес, а именно - Глобалната средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро“, посочват в прессъобщение от работодателската организация.

Като мотиви от АИКБ изтъкват, че темата е пряко свързана с доходите и жизненото равнище, като има и много неясноти около проектозакона.

Според организацията от обществените дебати е станало ясно, че редица въпроси са останали неизяснени. Такива например са „състоянието на фискалния резерв, какви суми се очаква да се възстановят в него от дадени заеми на фонд и банка, какви суми са разплатени с кредитори от началото на годината, каква е средносрочната програма за управление на държавния дълг, какви са целите и икономически и юридически основанията“, отбелязват работодателите.

От АИКБ искат отговор и на въпросите как е направен изборът на банките, дали това трябва да е размерът на новия дълг, при какви условия ще бъде пласиран, т.е. - какви да бъдат срокът, лихвеният процент и комисионите, които ще се платят.

По време на свое заседание от 20 февруари Управителният съвет на АИКБ застават зад мнението, че четирите важни въпроса за работодателите, свързани с пенсионната реформа, са: запазване на данъчно-осигурителната тежест; запазване на тристълбовата структура на осигурителната система, в това число и задължителния характер на капиталовия стълб; увеличаване на възрастта за пенсиониране за всички категории труд с по-ускорена стъпка от предлаганата от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и ограничаване на ранното пенсиониране; ограничаване на злоупотребите и подобряване на работата при определянето и отпускането на пенсиите за инвалидност и медицинската експертиза на работоспособността.

От АИКБ смятат още, че предложените от българска страна проекти във връзка с изпълнението на плана Юнкер не съответстват на неговите критерии.

„Ръководството на АИКБ намира за целесъобразно проектите да бъдат дискутирани в подходящ формат, като например във формата на участниците в работната група за разработване на Споразумението за партньорство на Република България 2014-2020 г.“, посочват още от работодателската организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
fallback