fallback

Преглед на печата за 20 февруари

07:45 | 20.02.15 г.

"Тракия" и "Марица" ще се свържат с 14 години закъснение в. Сега

Магистралите "Тракия" и "Марица" предстои да бъдат свързани 14 години след като е пусната отсечката до пътен възел Оризово от аутобана между София и Бургас. Точно там "Тракия" трябва да се свърже с "Марица", която се довършва в момента и трябва да е готова през тази година. Ако тази връзка не бъде изградена, не можем да говорим за никакъв магистрален пръстен, а вложените в двете магистрали бюджетни и европейски пари ще се окажат скандално неефективно инвестирани. В момента няма как пътуващите по "Тракия" да се качат на "Марица" и обратно, ако не бъдат вложени допълнителни пари за довършване на пътния възел.

"Преди 15 години специалистите са правили анализ и са преценили, че тези връзки не са нужни с оглед на местния трафик. Затова проектът за изграждането на магистрала "Марица", изработен през 80-те години на миналия век, не е предвидил необходимите отбивки, разчитайки на други. Но те са далеч и са неудобни за директно преминаване от едната към другата магистрала", обясни вчера пред в. "Сега" шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров.

Адвокати предизвикаха скандал с искане да се закриват сайтове в. Сега

Софийският адвокатски съвет скандално поиска "при необходимост" да бъдат закрити сайтове, в които се критикуват внесените в парламента промени в Закона за адвокатурата. В декларация от 6 февруари, публикувана на страницата на колегията, юристите настояват Висшият адвокатски съвет "да се противопостави остро на жалните писания в интернет пространството, в това число на сайта на notarius.bg, §22 Седмичник и други подобни", които "проповядват плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители".

Искането за затваряне на медии е в унисон с абсурдните предложения, според които адвокатите ще бъдат посредници между бизнеса и държавните институции, дори когато става дума за подаване на молба, финансов отчет или правене на елементарна справка. Проектозаконът предвижда заявления и жалби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията.

Проверяват продажбата на миноритарния дял на "ЕВН електроразпределение" в. Стандарт

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за ощетяване на държавата в особено големи размери заради продажбата на миноритарния дял на „ЕВН електроразпределение. Това стана ясно от отговор на Комисията за финансов надзор след запитване на агенция "ПИК" относно груби нарушения при приватизацията на ЕВН чрез българската фондова борса. Въпросът на ПИК е зададен през парламентарната комисия за бюджет и финанси.

„Поради наличие на данни и възникнали съмнения за ощетяване на миноритарните акционери и възможна пазарна манипулация при продажбата на остатъчния държавен дял на „ЕВН Електроразпределение", както и за нарушения, включващи занижаване на първоначалната оценка на дяловете, наличие на конфликт на интереси и предпочитане на интереса на частен инвеститор пред държавния интерес и непостигане на максимална полза на държавата, като в резултат е бил ощетен държавния интерес в особено големи размери, от страна на КФН през 2013 г. бе подаден сигнал до Главния прокурор за предприемане на необходими действия по преценка. В резултат на сигнала бе образувана досъдебна проверка", пишат от КФН.

Удължиха с 20 години живота на най-голямата ни ТЕЦ в. Стандарт

Мащабен проект за реконструкция и модернизация на най-голямата ни ТЕЦ – „Марица-изток-2", извършен съвместно с японската компания „Тошиба", бе финализиран официално днес. Ефектът e повече от впечатляващ - увеличена e мощността на два от енергоблоковете блоковете – 5 и 7, от 210 мвт на 232 мвт, а експлоатационният живот на съоръженията е удължен с 20 години. Намален е значително и относителният разход на условно гориво за мегаватчас електроенергия вследствие на повишеното КПД на блоковете. Повишена е и общата производствена мощност на централата – до 1620 мегавата.

Официалната церемония за финализиране на проекта уважиха зам.-министърът на енергетиката Николай Николов, посланикът на Япония у нас Такаши Коидзуми и вицепрезидентът на „Тошиба" Йошихиро Абуратани.

Строят хлебозавод за 30 млн. лв. в Пловдив в. Новинар

Модерен завод за производство на хляб ще построи в Пловдив фирмата „Симид агро” ЕООД.

Стойността на инвестицията е 30 млн. лв. Мащабният проект ще се финансира с преференциален кредит от Регионалния фонд за градско развитие "Джесика", съобщи marica.bg. Ще бъде изградена нова база за производство на хлебни изделия, а старите халета ще бъдат разрушени.

Те са разположени на над 4000 кв. м в южната индустриална зона на "Кукленско шосе", където е базата на "Симид".

Апелативният съд потвърди 3 години затвор за Вальо Топлото в. Новинар

Бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров е осъден на три години затвор и на втора инстанция по делото за безстопанственост, съобщиха от Софийския апелативен съд.

Състав на САС призна Вальо Топлото за виновен, но измени присъдата на градския съд, като реши, че ексшефът на "Топлофикация" е извършил едно продължавано престъпление в течение на няколко години, а не две, както беше приел Софийският градски съд (СГС).

Както първата инстанция, така и САС оправда подсъдимите с Димитров бивши членове на борда на директорите на дружеството Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 09.09.22 г.
fallback