fallback

МЕ ще разработи система за регулярна проверка на точността на електромерите

Предложението дойде от групата на Патриотичния фронт

18:37 | 19.02.15 г. 1

Министерството на енергетиката (МЕ) ще разработи система за регулярна проверка на търговските измервателни уреди на електроенергия. Това стана ясно по време на дебатите по промените в Закона за енергетиката, провели се в парламентарната комисия по енергетика.

Предложението за такава система дойде от групата на Патриотичния фронт (ПФ). То беше определено като добро от всички участници в дебата - депутатите, енергийния регулатор и МЕ. Според тях обаче текстовете не са ясни и по тази причина беше решено енергийното министерство да ги прецизира и предложението за промяна да бъде внесено в Закона за енергийната ефективност, приет по-рано днес на първо четене в пленарната зала.

Припомняме, че при гласуването си депутатите удължиха срока за внасяне на промени между първо и второ четене в този закон.

По думите на Мартин Димитров от Реформаторския блок от предложения от ПФ текст не е ясно в чии правомощия ще е проверката на електромерите - на ДКЕВР или на енергийното ведомство. Не е ясно и дали посочената институция ще има достатъчно ресурси, за да я извършва.

На този етап се оказа, че нито едно от двете ведомства нямат правомощия за такава проверка. Извършват се проверки на електромерите само при оплаквания на клиенти или при съмнения за нарушения от страна на дружествата, посочиха от енергийното министерство.

Теменужка Петкова предложи тази дейност да бъде поета от агенцията по метрология, която е под шапката на икономическото министерство.

Според председателя на енергийния регулатор Светла Тодорова трябва да е ясно финансирането на тази дейност, както и към кого да бъдат насочени предложените от патриотите коригиращи мерки при повтарящи се нарушения. 

Предложението за регулярни проверки на електромерите срещнаха широка подкрепа в енергийната комисия. Според депутата от БСП Жельо Бойчев те ще подобрят доверието в енергийната система. Валери Симеонов от Патриотичния фронт пък посочи, че подобно изискване присъства в европейското законодателство, а електромерите се проверяват в лицензирани лаборатории.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
fallback