fallback

Обмисля се вдигането на долния праг за регистрация по ДДС

Очакваме това да изкара много фирми, особено малки и средни, от сивата икономика, заяви икономическият министър Лукарски

16:53 | 19.02.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Министерството на икономика обмисля вдигането на долния праг за регистрация по ДДС от 50 хил. на 200 хил. лева, заяви на пресконференция днес министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Той посочи, че това е искане от браншовите организации. „Очакването ни е, че това ще изкара много фирми, особено малки и средни, от сивата икономика“, коментира министърът в рамките на  представянето на отчета за работата на ведомството през първите сто дни, цитиран от БТА. 

„Според европейската директива прагът е 100 000 евро. При нас може би не е приложим толкова висок праг“, допълни Лукарски, като уточни, че прагът, който ще бъде предложен от ведомството, подлежи на обсъждане с Министерството на финансите. По думите му ведомството на Владислав Горанов се застъпва за запазване на сегашния праг, докато икономическото министерство иска той да е по-висок, за да "изкараме фирмите на светло".

Министерството обмисля и промени в трудовото законодателство - особено за малките фирми. Идеята е да отпадне изискването да се прави график за отпуските, което, по думите на министъра, за фирми от двама-трима човека е безсмислено, отнема много време и затруднява реалната дейност на компаниите. 

Лукарски отчете и подчертан интерес от китайски инвеститори към проекта "София тех парк" и изрази надежда за повече резултати през тази година. Интерес от Китай има и към инвестиции в индустриалната зона "Тракия", като се очаква през юни да има финализиране на преговорите. Там основната инвестиция е логистична, каза министърът и добави, че съществува и интерес от Пакистан за подобно мащабно инвестиране на територията на индустриалната зона в Бургас.

Министърът съобщи и за интерес към индустриалните зони във Видин и в Русе по отношение на развитието на инвестиции, свързани с производството на авточасти и по-конкретно - за товарни автомобили. Датски инвеститор от сектора производство и търговия е проявил интерес към зона Божурище.

От своя страна заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева съобщи, че през декември около 800 000 лева са възстановени за осигуровки по 13 инвестиционни проекта. Тя напомни, че тези осигуровки се възстановяват, когато инвеститорът заяви към министерството още с подаване на проектното си предложение за инвестиция, че би искал да се възползва от такава насърчителна мярка. Мярката по Закона за инвестициите ще продължи да "работи" и тази година, допълни заместник-министърът и отбеляза, че IT-секторът настоява тя да не се отнася за този тип бизнес, защото той е високо платен и се създава предпоставка за нелоялна конкуренция.

Предстои облекчаване на административните режими за бизнеса, отбеляза още Везиева. Предложенията ни са свързани с метрологичния и техническия надзор на съоръженията с висока опасност, които сега са с много тежки лицензионни режими, като ние ги превръщаме във формат информационен, каза заместник-министърът. Става дума за уреди, като газовите бутилки за битово потребление и за уредите под високо налягане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
fallback