fallback

НЗОК: Управителят на Касата не разписва документи с договорни партньори

Заради нерешения казус с избора на нов шеф на Касата е блокирано преподписването на договори и преводи на средства

17:07 | 13.02.15 г.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова е на работа, но не разписва документи, съобщи БНР.

Мандатът на Тодорова изтече вчера, но в парламента още няма внесена кандидатура за наследник на поста ѝ.

Вчера председателят на парламентарната здравна комисия ген. Стоян Тонев каза, че кандидатите за управител на НЗОК в момента са трима – на двама мъже и една жена, като дамата е настоящият шеф на институцията д-р Румяна Тодорова. Имената на другите кандидати не бяха уточнени.

От своя страна здравният министър Петър Москов увери, че не може да се говори за управленски вакуум и не се очаква да има проблеми за изпълнителите на медицинска помощ. Новите критерии за избор ще бъдат представени в парламента другата седмица.

Според юристи д-р Румяна Тодорова може да изпълнява задълженията на управител на НЗОК до избора на нов само след изрично решение на парламента, съобщи още НЗОК.

Преди два дни самата Румяна Тодорова алармира, че от днес, 13 февруари, изтича мандатът й и няма право да подписва документи.

Докато казусът бъде решен, е блокирано преподписването на договори с изпълнителите на медицинска помощ, както и преводите на средства към договорните партньори на Здравната каса.

От пациентските организации пък се опасяват, че казусът може да забави и лечението на някои пациенти, чиито лекарства се отпускат с шестмесечни протоколи от НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
fallback