fallback

Кабинетът прекрати концесията върху пристанищния терминал Русе-запад

Концесионерът не е изпълнил основно задължение по договора, отчетоха по време на заседанието на Министерския съвет

18:03 | 11.02.15 г.

Министерският съвет е решил да прекрати договора за предоставяне на концесия за услуга върху пристанищен терминал Русе-запад, сключен на 18 септември 2013 година, съобщиха от правителствената пресслужба.

Договорът се прекратява едностранно поради неизпълнение на основно задължение на концесионера „Пристанищен терминал Русе-запад“, става ясно още от съобщението, но без да се уточнява какво е нарушението.

Припомняме, че решението за отдаване на концесията на терминала беше взето от предишното правителство на Бойко Борисов в началото на 2013 година.

В процедурата тогава се яви само един участник – сдружението „Пристанищен терминал Русе-запад“, в което участват компаниите „Фанти – Г“ и „Шип Инвест“. Срокът на концесията беше 35 години, за които дружеството трябваше да инвестира общо 12 млн. лева. Годишното концесионно плащане към държавата е в размер на 120 хил. лева.

По време на днешното заседание министрите са разгледали и изпълнението на концесията за добив на блатно кокиче в защитената местност „Блатото”. Теренът се намира в землището на с. Палаузово, община Стралджа.

Концесионният договор е сключен през октомври 2012 г. с „Фито Палаузово” и е за срок от 20 години. Текущият контрол по изпълнението му показва, че се изпълняват условията на концесията и основните задължения по нея.

Блатното кокиче се използва като суровина за фармацевтичната индустрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
fallback