fallback

Предлагат таксите, събирани от съдия изпълнители, да не надхвърлят задължението

Предложението е мярка за връщането на доверието в частното съдебно изпълнение, се казва в мотивите на проекта за промяна на Закона за ЧСИ

16:22 | 11.02.15 г.

Сборът от всички такси, събирани от частните съдебни изпълнители, не трябва да надвишава размера на задължението. Това предлага група народни представители от БСП – Лява България, сред които и Мая Манолова, в законопроект за промяна в Закона за частните съдебни изпълнители.

Текстовете предвиждат още и при изцяло или частично погасяване на задълженията от страна на длъжника в срока на връчената покана за доброволно изпълнение, пропорционалната такса върху платената сума да се събира в половин размер.

В мотивите на тези предложения е записано, че е европейски стандарт таксите по събирането на задълженията да се поемат от длъжника, но в много случаи има несъразмерност между задължението и събраните такси по делото.

Вносителите припомнят още, че принудителното изпълнение като държавна функция трябва да гарантира както удовлетворяване на вземането на кредитора, така и защитата на правата и интересите на длъжника. 

"В този смисъл доверието на обществото в частното съдебно изпълнение е от изключително значение за нормалното и ефективно функциониране на цялата съдебна система", посочват червените депутати в своите мотиви. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 07.09.22 г.
fallback