fallback

Управляващите призоват да не се нагнетява напрежение заради конфликта в Украйна

Реформаторският блок обвини „Атака“ и БСП, че изкуствено налагат страхове сред обществото

11:02 | 11.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател

С декларация управляващите призоваха в парламента останалите партии да спрат с нагнетяването на страхове у българските граждани във връзка с изказвания, че България ще влезе във война заради конфликта в Украйна.

Лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов каза, че българите в Украйна може да се превърнат в жертва на гражданската война там и призова в дневния ред на заседанието на КСНС, което президентът обяви, че ще свика през март, да бъдат разгледани и въпросите, поставени от сънародниците ни в Украйна.

Реформаторският блок пък обвини „Атака“ и БСП, че изкуствено налагат страхове сред обществото заради тезата им, че разполагането на команден център на НАТО в София и техника на Алианса е подготовка за военни действия от територията на България заради конфликта в Украйна.

ГЕРБ: Партиите да не нагнетяват страховете на българите

„Русия не е заплаха за България. Заплаха са слуховете, че България ще влезе във война с някого“. Това обяви депутатът от ГЕРБ Валентин Радев в декларация от името на партията си от трибуната на парламента. България няма намерение да воюва с никого, беше категоричен Радев.

„Да бъдем конструктивни“, поиска още Радев и допълни, че са нужни повече разум и диалогичност.

ГЕРБ припомниха, че България е член на НАТО и затова е нонсенс войските на пакта да се приемат като чужди.

Радев обяви, че решението за разполагане на координационен център на НАТО у нас е взето още през септември миналата година. "Това не е подготовка за война", беше категоричен депутатът и допълни, че с такъв център България изпълнява своите ангажименти като член на НАТО. „Натоварването на този център с други функции са политически спекулации“, каза още Радев.

Той припомни и че ГЕРБ отдавна са призовали за мирно решаване на кризата в Украйна и са се обявили за спазване на правата на всички българи там. Депутатът акцентира още, че се подготвя хуманитарна помощ от България за Украйна и е в ход ускорена процедура по изваждане на български документи за самоличност за сънародниците ни там.

Каракачанов: Българите в Украйна може да станат жертва на гражданската война

Българите в Украйна може да се превърнат в жертва на гражданската война там, смята лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов. От името на парламентарната група на обединението той призова в дневния ред на заседанието на КСНС, което президентът обяви, че ще свика през март, да бъдат разгледани и въпросите, поставени от сънародниците ни в Украйна.

Правителството да разгледа и утвърди план за настаняване на българите в Украйна, търсещи убежище от конфликта там, призова Каракачанов.

От ПФ искат още Министерството на външните работи да провери колко са загиналите българите в конфликта в Украйна и дали няма неправомерна мобилизация. Според Каракачанов досегашното пасивно поведение на властите за пореден път доказва, че трябва да има стратегия за българската общност зад граница.

„Продължаващият близо година военен конфликт в Украйна превръща цяла Европа в зона на напрежение и несигурност и води до икономически загуби не само на засегнатите страни, но и на всички европейски държави“, смята още той.

Според данните на организациите на местните българи в Украйна живеят над 500 хил. наши сънародници, като най-компактна маса българи живеят в Одеска област – над 200 хил. души. В съседната на военни действия Запорожка област живеят около 50 хил. българи, в районите на военни действия Донецк и Луганск живеят около 10 000 хил. етнически българи.

„Гражданската война в Украйна изправи от двете страни на барикадата българи срещу българи. Това е трагедия, към която българската държава все още гледа безучастно“, коментира Каракачанов. Според него във войната вече са загинали повече от 40 наши сънародници.

По думите му стотици наши сънародници са се обърнали към тях с молба за помощ и настояват за по-активно отношение на българските държавни институции към заплахата за техния живот, нежелаейки да бъдат въвличани в една кръвопролитна гражданска война, за която те не носят никаква вина.

Те обвиняват украинските власти в непропорционална мобилизация на представители на българското малцинство спрямо другите етнически групи, поради което стотици вече са емигрирали в съседна Молдова, а други стотици желаят да получат визи, за да дойдат в България.

Тук те се сблъскват с мудната и неадекватна българска бюрокрация, която бави с месеци удостоверенията за български произход и издаването на визи. За разлика от България, други европейски държави като Полша и Унгария издават документи за временно пребиваване в рамките само на 48 часа, настоя Каракачанов.

РБ опонира на БСП и "Атака": Налагате страх в обществото

Реформаторският блок обвини „Атака“ и БСП, че изкуствено налагат страхове сред обществото заради тезата им, че разполагането на команден център на НАТО в София и техника на Алианса е подготовка за военни действия от територията на България заради конфликта в Украйна.

"От РБ сме разтревожени от разрастващата се дейност на дестабилизаращи фактори, които разпалват страхове, за да обслужат чужди интереси“, обяви от името на парламентарната група на коалицията зам.- председателят й Найден Зеленогорски.

Според него всяко манипулиране на общественото мнение срещу Алианса създава огромни рискове срещу националните интереси на страната и е злонамерен опит да се пречупи позицията на НАТО чрез разколебаване на един от членовете на организацията.

"Опитите на „Атака“ и на БСП да застанат срещу тази единствена националноотговорна позиция и да обслужат чужди интереси ясно показва тяхната антибългарска и антиевропейска същност. Не може да твърдиш, че си част от Европа и нейните ценности, и в същото време да подкрепяш разпалване на регионални конфликти и избиване на мирно население“, коментира Зеленогорски.

РБ настоява парламентът да подкрепи усилията и мерките за ангажиране на съюзниците от НАТО и ЕС за гарантиране на националната сигурност на България.

Обединението иска още Народното събрание и изпълнителната власт в постоянен диалог да продължат да работят за гарантиране на сигурността на страната чрез използване на механизмите и инструменти на НАТО и на Европейския съюз, както и България да декларира твърда позиция, че ще спазва всичките си ангажименти като пълноправен член на Североатлантическия пакт.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:25 | 12.09.22 г.
fallback