fallback

Преглед на печата за 11 февруари

07:45 | 11.02.15 г.

България залага на културен туризъм на големите борси в чужбина

В. Сapital daily

Културно-историческият туризъм ще бъде основен акцент в представянето на България на големите туристически изложения в Берлин и Москва, които предстоят в следващите седмици. На тях България ще се рекламира с национални щандове, като за пръв път те ще бъдат изработвани от самите организатори на борсата, а не от наета за целта фирма. Това става ясно от информация на министерството на туризма, предоставена на "Капитал Daily".

България ще продължи политиката си от последните години да представя възможностите за културно-исторически туризъм в страната. На предстоящите ключови туристически изложения през март - ITB в Берлин и MITT и Intourmarket в Москва, това ще бъде основният акцент заедно с възможностите за целогодишен туризъм, "отчитайки спецификата и интересите на всеки отделен туристически пазар", съобщиха в отговор на въпроси от министерството на туризма. Засега най-много участници са поискали да се представят на изложението в Берлин - общо 50 туристически фирми, общини и сдружения, както и борсата MITT в Москва, където има досега 26 заявки. Традиционно най-слабият интерес е към изложението Intourmarket, което отново се провежда в руската столица с подкрепата на правителството на страната.

Деца и безработни с швейцарски сметки

В. Стандарт

Деца, студенти и безработни са сред българите със сметки в швейцарския клон на банка HSBC. Сензационната новина обяви пред "Стандарт" Джералд Уайлд, който оглавява международния консорциум на разследващите журналисти. Сдружението хвърли бомбата, като огласи, че 74 лица, свързани с България, държат 380 млн. долара в трезора. "Разполагаме с всички имена, но няма да ги разгласим, докато не приключи разследването", каза Уайлд. Той обаче съобщи, че сред българите, изнесли милиони в периода 1988-2007 г., има много адвокати, инженери, мениджъри на фирми, търговски представители, бизнесмени. Необичайното е, че сред притежателите на сметки са внушителен брой студенти и непълнолетни. Дори такива, които са се обявили като "търсещи работа". "Има сметки на цели семейства, в които са включени и непълнолетни деца и тийнейджъри", допълни Уайлд.

Шефът на разследващите журналисти посочи, че родните богаташи са от различни градове на България. В София има притежател на 7 млн. долара. "Имате милионери във Варна, доста са от Пловдив, имате дори от Кюстендил и Свищов. Някои от притежателите на сметки са родени в България, но живеят в Израел, в Южна Африка и в Канада в момента", каза още Уайлд. Някои собственици на сметки са австрийци и германци, но са дали български адресни регистрации.

Вузовете вече произвеждат поне по един професор дневно

в. Сега

Само за четири години броят на професорите се е увеличил двойно - от 773 на 1414. Данните съобщи зам.-председателят на Българската академия на науките акад. Дамян Дамянов на дискусия за промени в Закона за развитие на академичния състав. От разбивката по години е видно, че през последните две години висшите училища и научните организации са произвеждали по повече от един професор на ден, включително през почивните дни и официалните празници.

За периода от 2007 до 2010 г. броят на новите професори е 773. След като през 2011 г. беше закрита Висшата атестационна комисия и конкурсите преминаха изцяло към вузовете, новите професори вече са 1414 към края на 2014 г. Броят на доцентите също нараства главоломно - от 308 през февруари 2012 г. до 1750 към края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:52 | 29.08.22 г.
fallback