fallback

България улеснява издаването на визи за етнически българи от Украйна

МВнР готви и хуманитарна помощ за етническите българи в районите на конфликта

15:31 | 10.02.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Министерството на външните работи (МВнР) е издало указания до посолството на България в Киев и Генералното консулство в Одеса за облекчен режим за издаване на визи за етнически българи от района на военните действия в Украйна, съобщава правителствената информационна служба.

Българската страна е настояла пред украинските власти да не се нарушава и принципът на равнопоставеност и пропорционалност при определяне на броя на хората, подлежащи на мобилизация в местата с компактно българско население, става ясно още от съобщението.

От правителството уверяват, че следят информациите за напрежение сред представители на малцинствата в Украйна във връзка с нарастващия брой мобилизирани в рамките на четвъртата мобилизационна вълна в страната.

„Хуманитарната обстановка е усложнена, особено в района на Донбас, където се водят военни действия. В тази връзка МВнР подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето й са процес на уточняване“, се казва още в съобщението на Министерския съвет.

България последователно подкрепя засилената международна активност, включително посещението на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Киев и Москва, с основна цел съгласуване на мерки за прилагане на Минските споразумения.

"Надяваме се на положителен резултат в тази посока от предстоящата в сряда среща в Минск на Тристранната контактна група", заявяват от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
fallback