fallback

Оборотите в търговията на дребно растат през декември

Пазаруването около празниците увеличи онлайн поръчките

11:30 | 09.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В последния месец на 2014 година оборотите на търговците на дребно растат както на месечна, така и на годишна база. Това показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. Според тях през декември оборотите на търговците на дребно растат с 0,9% спрямо ноември и с 6,4% спрямо последния месец на 2013 година.

Пазаруването около празниците е засилило най-много търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет. Спрямо предходния месец увеличението на оборота в този сектор е в рамките на 8 на сто, а годишните изменения са в рамките на 38,6%.

Традиционно в края на годината растат оборотите при търговията с компютърна и комуникационна техника – това са едни от най-предпочитаните подаръци за Коледните празници. Според статистиката оборотите на търговците на този вид техника растат с 3,6% спрямо ноември и с малко над 10% спрямо края на 2013 година.

Ръст има и при търговията с битова техника – с 2% на месечна и с 10% на годишна база.

От статистиката е видно и увеличаването на оборотите на търговците на храни и тютюневи изделия. Прави впечатление, че намаляват оборотите на специализираните магазини за хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 2,7% спрямо декември 2013 година. На месечна база обаче има ръст от 1,2%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 13.09.22 г.
fallback