fallback

Евродепутат предупреждава за възможно спиране на газа през Украйна през март

София днес е домакин на голям енергиен форум, на който ще бъдат обсъдени газовите доставки за ЕС

09:42 | 09.02.15 г. 1

Българският евродепутат Владимир Уручев предупреди, че газовите доставки от Русия, транзитирани през Украйна, може да спрат. Пред БНР той посочи, че в края на октомври беше постигнато споразумение между двете страни, с помощта на Европейската комисия, за зимните доставки на газ.

То обаче изтича в края на март, а според Уручев, в момента няма никакви предложения, не се водят и дискусии, „което означава, че можем да попаднем в ситуация, когато Русия може да прекрати подаването на газ през Украйна въобще”.

Припомняме, че преди дни енергийният министър на Русия Александър Новак съобщи, че цената на природния газ за Украйна може да намалее през второто тримесечие на 2015 година. В момента тя е 329 долара за хиляда куб. метра.

Новак беше категоричен, че въпреки наличието на тристранното споразумение, Русия и Украйна имат дългосрочен договор за доставка на газ до 2019 година. Клауза в него е при сериозна промяна на петролните пазари, цената на газа също да бъде предоговорена.

Все пак плановете на Москва действително предвиждат спирането на транзита през Украйна, но след като бъде изграден "Турски поток", по който да текат необходимите количества газ за Югоизточна Европа. 

Междувременно днес в София ще се проведе енергиен форум на високо равнище, на който ще бъдат обсъдени енергийните предизвикателства пред България, развитието на газовата инфраструктура в Централна и Югоизточна Европа и потенциалното й въздействие върху сигурността на доставките на енергийни ресурси за ЕС, пише правителствената пресслужба.

За участие във форума у нас пристигат комисарят по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, комисаря по околната среда и енергетиката Мигел Ариас Канете и представители на страните от региона.

В интервю за „24 часа” Марош Шефчович коментира, че очаква на срещата днес да бъдат коментирани краткосрочни решения за регионални интерконекторни връзки в Централна и Източна Европа.

„Сега е по-важно от всякога да търсим решения за увеличаване на трансграничните газови потоци и да се осигури диверсификация на газовите доставки”, коментира още той и допълни, на форума ще бъде разгледан и въпросът за газов хъб край Варна и как той отговаря на целите на ЕС.

Припомняме, че по данни на Европейската комисия, публикувани преди месеци, ЕС внася енергийни ресурси на стойност над 1 млрд. евро на ден. Над 50% от потребяваната енергия в общността се внася, което накара Европейската комисия да започне да изготвя стратегия за намаляване на тази енергийна зависимост.

Част от плановете в тази насока е и Енергийният съюз, подробности за който ще бъдат представени до 25 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
fallback