fallback

Плевнелиев и Байдън: Кризата в Украйна може да дестабилизира Югоизточна Европа

САЩ ще продължат да подкрепят всяка стъпка, която води до стабилност и сигурност, твърди вицепрезидентът на Щатите

20:39 | 07.02.15 г. 14
Автор - снимка
Създател

Кризата в Източна Украйна има потенциалa да дестабилизира региона на Югоизточна Европа. Oколо тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев с вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън, коит разговаряха в рамките на 51-вата Конференция по въпросите на сигурността, която се провежда в Мюнхен. За да не се случи това,е необходим диалог и задълбочаване на връзките между страните на Балканите, които да ускорят процесите на интеграция, са заявили те, цитирани от прессекретариата на държавния глава.

Съединените щати ще продължат твърдо да подкрепят България по пътя на реформите и като фактор за стабилността в целия регион на Югоизточна Европа, е заявил Джоузеф Байдън. България планира да извърши амбициозни реформи за модернизация и за спазване  на принципа на върховенство на закона, които вицепрезидентът Байдън e приветствала. България може да бъде фактор на промяната за целия регион, e казал Джоузеф Байдън на срещата с българския държавен глава. Двамата са обменили мнения по ситуацията в Източна Украйна, по въпроси на енергийната сигурност и по напредъка в осъществяването на реформите у нас в ключови сектори. „България е важен фактор в региона. Постигнахме много за последните 25 години. Сега обаче трябва да продължим да пишем история, като надградим демократичните институции“, е казал държавният глава по време на разговора.

Президентът Росен Плевнелиев е бил категоричен, че страната ни е на прав път, има ясни приоритети и сега е моментът те да бъдат реализирани.

България е напълно наясно с проблемите си и САЩ ще продължат да подкрепят всяка стъпка, която води до стабилност и сигурност, което е важно и за американските инвеститори, е посочил от своя страна вицепрезидентът Байдън. Стратегическото партньорство между България и САЩ ще намери конкретно изражение чрез дейността на сформираните работни групи в областта на сигурността и отбраната, енергийната сигурност, върховенството на закона и образованието и контактите между хората. Предстои да бъдат насрочени първи заседания на работните групи, които трябва да набележат конкретни стъпки за напредък на сътрудничеството в посочените области. Енергийната диверсификация и изграждането на интерконекторната газова връзка с Гърция е от ключово значение за енергийната независимост на България, е било подчертано още по време на срещата.

Обсъден е бил и ходът на изпълнението на решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс и необходимостта от модернизиране на Българската армия за постигане на съвместимост с партньорските армии от НАТО. САЩ отново са изразили високата си оценка за приноса на България в мисията на НАТО в Афганистан. Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
fallback