fallback

Проблем с генератора спря пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

От началото на годината шести блок на два пъти беше изваждан от енергийната система след събития в централата

19:08 | 06.02.15 г. 1

Проблем с генератора е спрял пети блок на АЕЦ „Козлодуй”, съобщи БНР. По думите на зам.-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров няма причини за безпокойство и "защитите са сработили спрямо предвидената логика".

Автоматиката е сработила нормално, а реакторът е приведен в безопасно състояние до около 40% номиналната мощност, уточни той, цитиран от националното радио.

„При такава ситуация не се очакват никакви изхвърляния и промени в радиационната обстановка”, допълни още той.

От ядрената централа потвърдиха, че няма промяна в радиационната обстановка на площадката. След отстраняването на проблема, блокът ще бъде включен в паралел с енергийната система. Шестият блок в момента работи на пълна мощност, допълниха от АЕЦ "Козлодуй". 

Припомняме, че от началото на годината на два пъти от енергийната система беше извеждан блок на ядрената централа. Тогава обаче ситуацията беше свързана с шестия блок в АЕЦ „Козлодуй”.

В първите дни на годината нереален сигнал задейства защитата на блока, обясни изпълнителният директор на ядрената централа Димитър Ангелов. При проверката беше подменено оборудване в блока.

Няколко дни по-късно спря една от помпите, които охлаждат парогенераторите, спря, което също наложи извеждането на шестия блок на АЕЦ „Козлодуй” от енергийната система. През цялото време пети блок работеше на пълна мощност.

В момента тече подготовката за удължаване на срока за експлоатация на двата ядрени блока в АЕЦ „Козлодуй”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 10.09.22 г.
fallback