fallback

КЗК предяви твърдения за извършено нарушение на БТК

В Комисията е постъпило оплакване за едностранно прекратен договор с контрагент на дружеството

16:55 | 06.02.15 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за извършено нарушение от страна на „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД (БТК). Става въпрос за злоупотреба с господстващо положение - косвено налагане на извъндоговорни нелоялни търговски условия, при което определени партньори се поставят в неравностойно положение като конкуренти, съобщи Комисията. 

Антимонополният орган е получил сигнал от „Източна телекомуникационна компания” АД (ИТК) за едностранно и неправомерно прекратяване на договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи от страна на БТК.

Анализът на договорните клаузи показва, че въпреки формалната равнопоставеност договорът е едностранно прекратен от БТК на основания, които към момента на прекратяването са спорни между страните. Поведението на БТК е продиктувано от пазарната мощ на дружеството, която му позволява да наложи нелоялни и неравнопоставени условия извън формалните отношения, предвидени в договора между страните, смятат представителите на Комисията.

КЗК твърди, че поведението на БТК има и дискриминационен характер, доколкото компанията е следвала различно поведение при сходни предходни случаи на констатиран нерегламентиран трафик.

Според антимонополната институция БТК е прекратила договорните си отношения с ИТК независимо от усилията на последната да прекрати повикванията от посочените номера, а като изискване за подновяване на взаимната свързаност БТК предложила договорна клауза, която цели единствено да измени договорните отношения с ИТК. Това също така поставя ИТК в неравностойно положение спрямо конкурентите му, заявяват от КЗК.

БТК има право да представи писмени възражения и доказателства в 30-дневен срок и достъп до материалите по делото. Също така компанията може да поиска изслушване в открито заседание.

Определението не подлежи на обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 08.09.22 г.
fallback