fallback

КЗК излезе с положително становище за сделката с "Ти Би Ай Кредит"

"Транзакт Юръп холдингс" ще придобие едноличен контрол върху платежната институция

17:33 | 03.02.15 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Транзакт Юръп холдингс“ ООД да придобие едноличен контрол върху „Ти Би Ай Кредит“ ЕАД, като купи 100% от акциите на дружеството. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Комисията.

Производството е образувано през декември 2014 г. след постъпило  уведомление от "Транзакт Юръп холдингс“. Към Комисията е отправена молба да разреши сделката и да допусне незабавно изпълнение.

Антимонополният орган съобщава, че "Транзакт Юръп холдингс“ е новоучредено дружество, вписано в Търговския регистър през ноември 2014 г., с капитал 100 000 лв. Дяловете са разпределени между петима съдружници – физически лица, граждани на Великобритания, САЩ и Германия. 

„Ти Би Ай Кредит“ извършва дейност като платежна институция, като осигурява потребителско финансиране. Капиталът на дружеството е в размер на 27 691 000 лева, като акциите се притежават от „Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз България“ ЕАД. Изпълнителен директор на компанията е  Валентин Гълъбов.

От КЗК съобщават, че "Транзакт Юръп холдингс“ не контролира пряко или непряко други предприятия с регистрация в България, а физическите лица, собственици на капитала, не извършват икономическа дейност в страната. 

„Ти Би Ай Кредит“ ЕАД упражнява едноличен контрол върху „Компания за развитие Смолян“ ЕООД, но към момента дружеството не осъществява търговска дейност.

В КЗК е представен договор за покупко-продажба на акции, сключен на 27.10.2014 г. между „Маршал Акуизишънс“ Ел Ел Си (Marshall Acquisitions LLC), САЩ, в качеството му на купувач, и „Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз България“, в качеството му на продавач, по силата на който „Маршал Акуизишънс“ ще придобие 100% от акциите на „Ти Би Ай Кредит“. Договорът е сключен под условие, че КЗК и БНБ одобрят сделката.

По силата на представено в КЗК тристранно споразумение от 18.11.2014 г., новоучреденото дружество "Транзакт Юръп холдингс“ е заместило изцяло първоначалната страна по договора за покупко-продажба  – купувача „Маршал Акуизишънс“. 

Дружеството-купувач е учредено с конкретна цел – придобиване акциите на „Ти Би Ай Кредит“ ЕАД, тоест не е упражнявало до момента стопанска дейност, отчита КЗК. Регулаторът заключава, че придобиването не представлява концентрация между предприятия и постановява незабавно изпълнение на решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:40 | 12.09.22 г.
fallback