fallback

Туристическият бранш отчита силен зимен сезон

Повечето сняг по курортите действа мотивиращо на туристите, отчита Румен Драганов

13:17 | 23.01.15 г. 3

Оптимистично е началото на зимния сезон за туристическия бранш, коментира председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от агенция „Фокус“. Това се дължи на повечето сняг в планинските курорти, отколкото през миналата година, смята той.

„Знаете, че миналата година по това време не само в България, но и в цяла Европа имаше най-топлата зима и никакъв сняг. Това действаше демотивиращо на пътуванията“, заяви още експертът.

По негови данни през Коледните и Новогодишните празници над 60 хил. чужденци са посетили България. Те са били главно в зимните курорти.

„От тази гледна точка очакваме и месец януари, който още не е приключил, да повтори януари на миналата година, когато общо взето през страната преминаха около 180 хил. чужди туристи“, обясни Драганов.

Върху данните за този месец може да окажат влияние изборите в Гърция, които са задължителни, посочи още той.

Румен Драганов каза още, че България отдавна се е очертала като страна със зимни туристически курорти и желано място за почивка на много европейци. Той допълни обаче, че страната ни е малка туристическа дестинация и не трябва да има амбиции за челни позиции в туризма.

Министерството на туризма обаче трябва да има стратегия за развитието на утвърдени зимни курорти като Банско и като Витоша, препоръча той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 13.09.22 г.
fallback