fallback

Преглед на печата за 23 януари

07:40 | 23.01.15 г.

Димитър Костов е кандидатът за надзорник над банките в. Капитал Daily

Подуправителят на БНБ Димитър Костов най-вероятно ще оглави "Банков надзор", научи "Капитал" от представители на различни  политически партии, включително управляващите. Той ще замени на поста освободения от парламента в сряда Цветан Гунев, който пое надзора над банковата дейност през юни 2013 г., но заради КТБ от средата на юни 2014 г. фактически не изпълнява правомощията си.

Името на Костов вече се споменава като най-вероятна номинация в парламента, като на заседание на групата на БСП в четвъртък депутатите от партията са получили "предварителната информация", че предстои кандидатурата му да бъде внесена следващата седмица, пише "Дневник". Информацията съобщи в профила си във  "Фейсбук" и депутатът от БСП Георги Кадиев, който пише, че ГЕРБ ще номинира Костов на мястото на Гунев.

Ново консервно предприятие ще бъде открито в Павликени в. Капитал Daily

Ново предприятие за преработка на плодове и зеленчуци ще бъде открито в гр. Павликени, обл. Велико Търново, стана ясно от предложението на инвеститора "Промодул", публикувано в сайта на общината. Предвижда се общата инвестиция в производството да бъде около 2.5 млн. - 3 млн. лв., част от които вече са вложени в ремонта на сградите, каза пред "Капитал Daily" собственикът на "Промодул" Иван Иванов.

Предприятието ще заема терен и сгради на бившия месокомбинат "Родопа", купени преди време от Иванов. Той разказа, че е вече се ремонтират помещенията, като паралелно с това подготвя документи за европейски проекти, по които да се финансира покупката на машините. Предвижда се общата им стойност да бъде около 1 млн. лв., част от които да бъдат платени с еврофондове.

В България ще има постоянна база на НАТО в. Сега

В България ще бъде разположен постоянен команден център на НАТО, в който освен български военни ще служат и военнослужещи от други страни - членки на алианса. Това съобщи вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се срещна с президента, премиера и министрите на външните работи и на отбраната. Базата в България ще бъде една от шестте, които пактът ще изгради по източния си фланг. Останалите пет ще са в Румъния, Полша и трите прибалтийски републики Литва, Латвия и Естония.

Изграждането на изнесените командни центрове е част от Плана за действие за готовност на НАТО, който беше приет на срещата на върха в Уелс. Досега обаче не беше ясно къде точно ще бъдат разположени тези бази. По неофициална информация София е предложила командният център да бъде във Варна. Той ще отговаря за контрола на Черно море. За целта ще бъде използвана бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница ЕКРАН. Тя беше изградена от екип на две американски компании - FSI и Lockheed Martin.

Бюджетната комисия прати на поправка новия просветен закон в. Сега

Бюджетната комисия в парламента разкритикува остро внесения от депутати на ГЕРБ законопроект за предучилищното и училищното образование, макар в крайна сметка да подкрепи текста на първо четене. Депутатите, включително от управляващото мнозинство, останаха изумени от липсата на каквато и да е било финансова обосновка на проекта, който касае цялото общество.

До последно представители на вносителите упорстваха, че подобни финансови разчети не са необходими, и се кълняха, че когато му дойде времето, финансовото министерство ще даде необходимите средства. В същото време законопроектът ще изисква сериозно финансиране - както по линия на държавния бюджет, така и от оперативната програма за наука и образование.

София иска 8480 лв. наем за езерото "Ариана" в. Сега

Езерото "Ариана" и обектите около него ще бъдат отдадени под наем при начална тръжна цена от 8480 лв. за срок от 5 г. Това реши окончателно Столичният общински съвет, след като разгледа за втори път документите за обявяване на процедурата и даде старт на изготвяне на конкурсната документация.

Предвижда се да има сериозни глоби, ако езерото не е в добро състояние и не се поддържа, обясни пред "Сега" председателят на стопанската комисия Николай Стойнев (ГЕРБ). Причината е, че общината реши да направи реверанс с наема, като приспадна от цената поддръжката на водоема. Според експертната оценка реалната наемна цена е 12 722 лв., но месечната поддръжка от 4200 лв. на езерото се опрощава срещу задължението то да се поддържа целогодишно.

Очакваме нова вълна гръцки инвестиции в. Новинар

Гръцкият бизнес възнамерява да пренасочи нова вълна от капитали в България. Това стана ясно на среща между премиера Бойко Борисов и представителите на над 120 големи фирми от южната ни съседка, членуващи в Гръцкия бизнес съвет в България.

По време на дискусията бяха обсъдени въпроси, свързани с банковата стабилност, политиката на страната ни за влизането в еврозоната, както и с възможностите за облекчаване на режима на инвестиции.

Приключиха проверките на ВЕИ производителите в. Новинар

Приключили са проверките на производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова. Одитите са били инициирани от предишния състав на ДКЕВР начело с Боян Боев.

От комисията обясниха, че някои ветропаркове са продавали електроенергия преди въвеждането им в експлоатация. Освен това имало разминаване в документите на строителния надзор и тези на енергийните предприятия относно мощността на присъединените обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 27.08.22 г.
fallback