fallback

Експерт препоръча съвместна агенция да изкупува газ за Източна Европа

Това ще намали цената на суровината за региона, уверен е Даниел Грос

13:22 | 20.01.15 г. 2

Съвместна изкупна агенция, която да купува природен газ за страните от Източна Европа, може да намали зависимостта на региона от Русия и да гарантира по-добри цени за суровината. Това коментира Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел и съветник на президента Росен Плевнелиев, по време на Деветата годишна среща между бизнеса и правителството.

Той посочи още, че с помощта на интерконекторите страните няма да бъдат изнудвани да купуват повече газ, отколкото им е нужен. Припомняме, че в договорите с "Газпром" е включена клаузата "взимай или плащай", която задължава държавите да купуват определени количества газ, дори и потреблението в момента да е по-ниско.

За експерта създаването на изкупната агенция може да бъде осъществено дори и без намесата на ЕС, а съседните на България страни ще сътрудничат с удоволствие, защото в момента в региона цената на газа е по-висока, отколкото за Германия например.

Според Грос икономическият ръст в страната е по-бавен, защото финансовата система не работи по правилния начин. КТБ е била само върхът на айсберга и казусът е показал, че средствата в банковата система не се използват ефективно, смята той.

По думите му оценката за стабилността на финансовата система не е липсата на фалити, а дали тя спомага за развитието и финансирането на добри проекти.

Експертът беше категоричен, че не само подобрената инфраструктура, но и работещата съдебна система са нужни за подобряването на българската икономика. Двете трябва да се движат заедно, заяви той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
fallback