fallback

Преглед на печата за 20 януари

07:41 | 20.01.15 г.

Американската Sensata строи втори завод край Пловдив

В. Капитал Daily

Новините за нов завод с над 1500 служители са изключителна рядкост в България, още по-малко когато става въпрос за високотехнологична инвестиция. През 2015 г. обаче ще заработи такъв - американската компания Sensata вече изгражда втори завод в страната, стана ясно от изявление на икономическия министър Божидар Лукарски и на кмета на община Марица Димитър Иванов в съобщение на Министерството на икономиката. Първият етап от завода ще заработи през юни тази година и в него ще бъдат наети 1500 души. Ако се изпълни в цялост, планът е за общо 3200 работни места. Компанията вече набира служители за производството си в Пловдив през различни канали като портала jobs.bg.

Предприятието ще произвежда сензори за автомобилната индустрия и ще се намира в пловдивската индустриална зона "Марица", която е част от обединението "Тракия икономическа зона". Другият завод на групата е в Ботевград, работи от 2002 г. и служителите му са над 1300. Ако изпълни плана си, Sensata ще има наети около 4500 души, с което ще стане стане вторият най-голям индустриален работодател в България след "Арсенал" - Казанлък.

"Метрополитен" купува 20 нови влака за третия лъч на метрото

В. Капитал Daily

Общинското дружество "Метрополитен" ЕАД обяви една от най-големите си обществени поръчки – за доставка на 20 нови влака за третия лъч на метрото, който ще започне да се строи тази година. Прогнозната й стойност е 420 млн. лева без ДДС и в обхвата й са включени още доставка, монтаж и тестове на система за управление на метровлаковете. В сумата от 420 млн. лева е включена и цената за доставката на допълнителни 10 влака (140 млн. лв.), които ще бъдат поръчани на изпълнителя след завършването на първия етап от третия лъч и след осигуряване на финансиране. Третият метродиаметър след цялостното му завършване ще свързва кв. "Овча купел" с кв. "Левски".

Двайсетте нови влака ще обслужват първия етап от трасето, който е с дължина 7 км, ще има 7 метростанции и ще свързва "Красно село" с началото на бул. "Владимир Вазов". В момента тече процедура за избор на строител на отсечката, чиято прогнозна цена е около 400 млн. лв. И двете поръчки – за тунела и за подвижния състав, ще се финансират със средства от новата оперативна програма "Транспорт" 2014 – 2020.

Високите сметки за ток идват в началото на февруари

В. Сега

Въпреки че някои от клиентите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" се изненадаха от сметките за ток за декември, в края на януари се задават още по-високи фактури. Причината е, че студът около Нова година и потреблението на ток покрай него ще бъдат включени в януарските сметки. В същото време от октомври миналата година в сила са и нови цени на тока, които са с около 10% по-високи от тези спрямо предходната 2013 г.

От ЧЕЗ, което обслужва Западна България, вчера отчетоха, че средната стойност на фактурите в последния месец на миналата година е била 53 лв. при 46 лв. за почти същия период на 2013 г. В сметките за декември обаче е включена само консумацията до 19-о число, а периодът след това ще бъде отразен във фактурите, които ще дойдат в края на този месец или в началото на февруари.

Земеделското министерство ще пише кодекс за земята

В. Сега

Кодекс за земята, който да обхване цялото законодателство в тази област, започва да пише Министерството на земеделието и храните (МЗХ) съвместно с парламентарната земеделска комисия. Това съобщи вчера шефът на комисията Румен Христов пред в. "Сега". По думите му работната група за изготвяне на кодекса е в процес на сформиране и в нея ще влязат представители на министерството, на ресорната комисия, професори от родни университети и експерти от сектора.

Целта на кодекса е да се установят трайни поземлени отношения, които да заменят сегашните краткосрочни договори между собственици и ползватели на земи. Според Румен Христов сегашният закон за собствеността и ползването на земеделските земи е остарял, променян е около 100 пъти и не отразява по подходящ начин новите реалности. Днес в земеделската комисия на парламента ще се гледат поредните промени в него, свързани с директните плащания за 2015 г. Паралелно с това обаче започва и работата по изготвянето на кодекса. "Задачата ни е много амбициозна и ще отнеме поне година, година и половина", смята Христов.

Коалиционният съвет се захваща със спешните реформи

В. Сега

Реформите в пенсионната система и съдебната власт се очертават като приоритети в програмата на новосъздадения съвет за развитие, който се събира за първи път днес. Това показа проверка на "Сега" сред ръководствата на парламентарните групи на партиите от мнозинството. Съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев обясни, че коалицията има нужда от работен формат, който да решава в "оперативен порядък" определени въпроси.

Колегата му Найден Зеленогорски разказа, че досега 4-те управляващи партии се събирали всеки вторник, но само за да обсъдят текущата законодателна програма за седмицата. Съветът щял да им позволи да дискутират заедно с правителството въпроси от концептуален характер, които се нуждаят от съгласие - преди всичко, реформите в правосъдието, пенсионната система и държавната администрация, както и имигрантския проблем. Съпредседателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов заяви, че партията му ще настоява да се разработи цялостен и завършен модел на пенсионната система, а не да се правят промени на парче, както досега.

БСП и АБВ с един кандидат за кмет

В. Стандарт

Обща кандидатура за кмет на София да бъде издигната от БСП и АБВ. Но двете формации да се явят на местните избори с отделни листи, както и да бъде подписано следизборно споразумение. Това е планът максимум, който си поставят за вота наесен ключови фактори от ръководството на градската организация на БСП в София. Общ кандидат с АБВ коментират неофициално и социалистите в Пловдив.

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов не се ангажира с официален коментар, но заяви, че "ако АБВ иска ясно позициониране в левия спектър, то трябва ясно да се разграничи от дясната политика". Няма как да даваш ляв мигач, а да правиш десен завой", заяви Паргов по адрес на формацията на президента (2002-2012) Георги Първанов. Междувременно вчера във Варна министърът на отбраната от кабинета "Орешарски" Ангел Найденов заяви, че "АБВ е възможен партньор на БСП".

София иска експортни субсидии за сиренето

В. Стандарт

България ще настоява на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство да бъдат предприети мерки на ниво ЕС, които осигуряват подкрепа на всички производители на мляко и млечни продукти. Това е записано в одобрената вчера от Съвета по европейски въпроси проект на позиция. На съвета Европейската комисия ще представи информация във връзка с руската забрана за внос на селскостопански продукти от ЕС. Фермерите в България понасят загуби от наложената от Русия забрана за внос, като най-засегнати са секторът на млякото и млечните продукти и секторът на плодовете и зеленчуците. Свиването на пазара на мляко и млечни продукти рефлектира върху изкупната цена на млякото. Затова за страната ни е важно в този сектор да бъдат предприети мерки на ниво ЕС, които осигуряват подкрепа на всички производители.

Mitsui & Co. обмисля инвестиции в България

В. Стандарт

Новият генерален директор на търговското представителство на "Mitsui & Co. Deutschland GmbH" в Букурещ Тецуя Фуджии проучва възможностите за инвестиции в България. Той посети БТПП и се срещна със зам.-председателя на Палатата Георги Стоев. Те са обсъдили необходимостта от развитие на традиционните сектори за България като туризъм, разработването на специални пакети за японски граждани, както и обучението на мениджъри и управлението на хотелски вериги.

Над 5,5 млн. лв. получиха рибарите

В. Новинар

Над 5,5 млн. лв. получиха рибарите по оперативната програма за развитие на сектора. 75 на сто от изплатените субсидии са европейски средства, а останали 25 процента се доплащат от държавния бюджет, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". 700 хил. лв. от парите са отишли за изграждане на нова пазарна структура - стоково тържище около Бургас, и за модернизиране на съществуващо производствено предприятие за рибопреработка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
fallback