IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Бъчварова: Визитата на Кери е знак за подкрепа на премиера Борисов

Спрените енергийни проекти са политическо действие, което няма как да не бъде оценено от САЩ, смята вицепремиерът

13:07 | 18.01.15 г. 16
Р. Бъчварова: Визитата на Кери е знак за подкрепа на премиера Борисов

И двете визити у нас през изминалата седмица – на американския държавен секретар Джон Кери и на британския външен министър Филип Хамънд, бяха категоричен знак за подкрепа за сегашното управление и за премиера Бойко Борисов. Това заяви пред БНР в предаването „Неделя 150“ вицепремиерът Румяна Бъчварова.

"Тук не става въпрос за протоколна визита, а за това, че ключовите хора, които определят външната политика на държавите, дойдоха у нас, за да декларират тази подкрепа. Това не е формален знак, а дълъг процес на разговори и създаване на доверие с екипа на Борисов още в предишния мандат като опозиция", каза вицепремиерът Бъчварова.

"Още преди втория мандат на ГЕРБ Борисов е показал на Вашингтон разграничението си от руските интереси в България", каза тя. И допълни, че смисълът от тези визити, според нея, е че "видяхме как на картата на европейската и световна политика, беше осъзнато, че България е обект на съзнателно въздействие, провокация от страна на Русия за запазване на влиянието".

Бъчварова напомни, че именно Бойко Борисов е премиерът, който е спрял три големи енергийни проекта от т.нар. „Голям шлем“. По думите й това е силно политическо действие, което нямало как да не бъде оценено от САЩ.

Според Бъчварова няма категорични доказателства за ползата от т.нар. проекти от „Големия шлем“, които Борисов е прекратил. "Ние дълго време не можехме да докажем дали те имат преки и значими ползи за българската икономика... Затова се мислеше, че те имат ефект на политическо въздействие, но не и икономическо", заяви тя.

И ядрената централа, и „Бургас - Александруполис“, и „Южен поток“ – на практика се оказаха по-скоро с недоказани ползи, отколкото с категорични предимства, за да могат да бъдат избрани, каза вицепремиерът.

Кой не би се съгласил през територията на страната да минават стартегически проекти, попита Бъчварова, като подчерта ползите, но допълни, че ядрената централа също се е оказала по-скоро с недоказани ползи, а не с категорични предимства. Затова ние не казвахме категорично, че искаме спиране на тези проекти, а казвахме – нека бъдат доказани ползите от тях. В момента не могат да бъдат.

Относно уговорката за енергиен експерт, който САЩ ще пратят у нас, тя каза, че не трябва да бъде оприличаван като политкомисар. Той по-скоро ще улесни контактите с други държави, включително и с представители на ЕК. Днес е категорично ясно, че трябва да се работи ускорено за изграждане на интерконекторни връзки със съседните държави. Аз се надявам много скоро да има резултат и да бъдат завършени интерконекторните връзки, обяви Бъчварова.

При посещението на Джон Кери темата за превъоръжаване бе оставена в сянка и не бе категорично поставена пред нас, каза Бъчварова. "Факт е, че България трябва като член на НАТО да се превъоръжи, но е и ясно, че това не може да стане в момента поради икономическото състояние на страната. Това трябва да стане до 2020 година, а дотогава трябва да следваме тенденция на увеличаване на тези разходи, за да модернизираме състоянието на българската армия, така че да бъде релевантна на армиите на останалите ни партньори", каза още вицепремиерът.

Съдебната реформа е ключът към успеха на сегашното управление, каза още Румяна Бъчварова. Тя обясни, че коалицията не изключва отделните партии да създават собствено мнозинство в парламента по различните реформи. И посочи, че смисълът на това политическо действие е да провокира статукво на интереси и да се опита да го разруши.

Съдебната реформа трябва да се случи, продължи Бъчварова, но според нея ще има противоречия за начина, по който трябва да се случи. Но важно е да се води дебат каква трябва да бъде тя. "Трябва да започнем този разговор публично, за да го направим по най-добрия начин. Който е против реформата, трябва да обясни защо", заяви вицепремиерът. По нейни думи реформата трябва да мине през парламента, за да постигне обществения консенсус. "За да може, каквото и да стане с това правителство, тя да не може да бъде спряна за период от 6-7 години. Ние искаме всички политически сили да изразят отношение по реформата", каза тя. На въпрос защо се бави толкова години съдебната реформата тя каза, че има много интереси, които са заинтересовани зад това състояние на съдебната система.

Относно административната реформа Бъчварова подчерта, че е "по-важно да направим така, че администрацията независимо от количеството й – че ще стане по-малка, да работи добре с гражданите и с бизнеса. Трябва да се въведат новите технологии, да влязат по-млади хора, за да се промени администрацията. Тя трябва да произвежда услуги, които самата тя потребява".

От миналата седмица имаме вече конституиран Съвет за развитие, каза още Румяна Бъчварова. Тя поясни, че това е орган към Министерския съвет, в който ще бъдат обсъждани всички спорни въпроси на коалицията, както и въпроси, които са свързани със стратегическото развитие. "Така беше и създаден този съвет пак през първия мандат на ГЕРБ и се надявам да имаме много по-добър ефект, отколкото начина, по който действаме досега. Аз съм председател на съвета и в този смисъл това е една от моите отговорности, един от моите приоритети”, посочи вицепремиерът по коалиционната политика.

Решението дали Бойко Борисов ще се кандидатира за президент може да бъде взето след година и половина, все още темата не е актуална , коментира Бъчварова. "Едно такова решение предстои, то в момента не е взето, то не е и важно. Ние имаме действащ президент и правителството има изключително много работа", каза вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 31 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
"Бъчварова напомни, че именно Бойко Борисов е премиерът, който е спрял три големи енергийни проекта от т.нар. Голям шлем. По думите й това е силно политическо действие, което нямало как да не бъде оценено от САЩ."Това е! Казано просто и ясно! Пропуснала е госпожата само още един проект - АЕЦ Козлодуй, но то още не се е разсмърдяло за него, още лъжат хората с некви преговори за удължаване на срока на 5 и 6 блок. Хубаво е все пак да се знае от поколенията кой вкара България в клуба на ядрените държави и кой я изкара от там. Нека не лишаваме героите от полагащата им се слава! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
kandid
преди 9 години
Друго си е да откриеш ресторант във Виетнамската СР...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 6
sisi333
преди 9 години
Тя Бъчварова е на американска издръжка( американски служител) и е дошла да обясни защо Кери идва в България!!!! Ами трябваше преди пристигането да ни го обясни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 6
StefanL
преди 9 години
Бъчварова тръгнала да ни обеснява защо дошъл Кери !!! Госпожо Бъчварова ние отлично знаем че Кери дойде да за се разпореди да започне търсенето на шистов газ и за да покаже на Русия че ние сме верен сателит на америка ! И трето доидоха да дръпнат ущите на Боко тиквата и да кажат че му трябва хъбчета и руски газ защото те ще ни продават техният втечнен газ. Няма смисъл да се правите на много умна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 9
alexx
преди 9 години
Алоу, другарко. Бибитко научава в 12 без 5 за тази визита от външния министър на ушенце. Бибитко е обслужващ персонал, докато върши работа, ще го държат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още