IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Бъчварова: Визитата на Кери е знак за подкрепа на премиера Борисов

Спрените енергийни проекти са политическо действие, което няма как да не бъде оценено от САЩ, смята вицепремиерът

13:07 | 18.01.15 г. 16
Р. Бъчварова: Визитата на Кери е знак за подкрепа на премиера Борисов

И двете визити у нас през изминалата седмица – на американския държавен секретар Джон Кери и на британския външен министър Филип Хамънд, бяха категоричен знак за подкрепа за сегашното управление и за премиера Бойко Борисов. Това заяви пред БНР в предаването „Неделя 150“ вицепремиерът Румяна Бъчварова.

"Тук не става въпрос за протоколна визита, а за това, че ключовите хора, които определят външната политика на държавите, дойдоха у нас, за да декларират тази подкрепа. Това не е формален знак, а дълъг процес на разговори и създаване на доверие с екипа на Борисов още в предишния мандат като опозиция", каза вицепремиерът Бъчварова.

"Още преди втория мандат на ГЕРБ Борисов е показал на Вашингтон разграничението си от руските интереси в България", каза тя. И допълни, че смисълът от тези визити, според нея, е че "видяхме как на картата на европейската и световна политика, беше осъзнато, че България е обект на съзнателно въздействие, провокация от страна на Русия за запазване на влиянието".

Бъчварова напомни, че именно Бойко Борисов е премиерът, който е спрял три големи енергийни проекта от т.нар. „Голям шлем“. По думите й това е силно политическо действие, което нямало как да не бъде оценено от САЩ.

Според Бъчварова няма категорични доказателства за ползата от т.нар. проекти от „Големия шлем“, които Борисов е прекратил. "Ние дълго време не можехме да докажем дали те имат преки и значими ползи за българската икономика... Затова се мислеше, че те имат ефект на политическо въздействие, но не и икономическо", заяви тя.

И ядрената централа, и „Бургас - Александруполис“, и „Южен поток“ – на практика се оказаха по-скоро с недоказани ползи, отколкото с категорични предимства, за да могат да бъдат избрани, каза вицепремиерът.

Кой не би се съгласил през територията на страната да минават стартегически проекти, попита Бъчварова, като подчерта ползите, но допълни, че ядрената централа също се е оказала по-скоро с недоказани ползи, а не с категорични предимства. Затова ние не казвахме категорично, че искаме спиране на тези проекти, а казвахме – нека бъдат доказани ползите от тях. В момента не могат да бъдат.

Относно уговорката за енергиен експерт, който САЩ ще пратят у нас, тя каза, че не трябва да бъде оприличаван като политкомисар. Той по-скоро ще улесни контактите с други държави, включително и с представители на ЕК. Днес е категорично ясно, че трябва да се работи ускорено за изграждане на интерконекторни връзки със съседните държави. Аз се надявам много скоро да има резултат и да бъдат завършени интерконекторните връзки, обяви Бъчварова.

При посещението на Джон Кери темата за превъоръжаване бе оставена в сянка и не бе категорично поставена пред нас, каза Бъчварова. "Факт е, че България трябва като член на НАТО да се превъоръжи, но е и ясно, че това не може да стане в момента поради икономическото състояние на страната. Това трябва да стане до 2020 година, а дотогава трябва да следваме тенденция на увеличаване на тези разходи, за да модернизираме състоянието на българската армия, така че да бъде релевантна на армиите на останалите ни партньори", каза още вицепремиерът.

Съдебната реформа е ключът към успеха на сегашното управление, каза още Румяна Бъчварова. Тя обясни, че коалицията не изключва отделните партии да създават собствено мнозинство в парламента по различните реформи. И посочи, че смисълът на това политическо действие е да провокира статукво на интереси и да се опита да го разруши.

Съдебната реформа трябва да се случи, продължи Бъчварова, но според нея ще има противоречия за начина, по който трябва да се случи. Но важно е да се води дебат каква трябва да бъде тя. "Трябва да започнем този разговор публично, за да го направим по най-добрия начин. Който е против реформата, трябва да обясни защо", заяви вицепремиерът. По нейни думи реформата трябва да мине през парламента, за да постигне обществения консенсус. "За да може, каквото и да стане с това правителство, тя да не може да бъде спряна за период от 6-7 години. Ние искаме всички политически сили да изразят отношение по реформата", каза тя. На въпрос защо се бави толкова години съдебната реформата тя каза, че има много интереси, които са заинтересовани зад това състояние на съдебната система.

Относно административната реформа Бъчварова подчерта, че е "по-важно да направим така, че администрацията независимо от количеството й – че ще стане по-малка, да работи добре с гражданите и с бизнеса. Трябва да се въведат новите технологии, да влязат по-млади хора, за да се промени администрацията. Тя трябва да произвежда услуги, които самата тя потребява".

От миналата седмица имаме вече конституиран Съвет за развитие, каза още Румяна Бъчварова. Тя поясни, че това е орган към Министерския съвет, в който ще бъдат обсъждани всички спорни въпроси на коалицията, както и въпроси, които са свързани със стратегическото развитие. "Така беше и създаден този съвет пак през първия мандат на ГЕРБ и се надявам да имаме много по-добър ефект, отколкото начина, по който действаме досега. Аз съм председател на съвета и в този смисъл това е една от моите отговорности, един от моите приоритети”, посочи вицепремиерът по коалиционната политика.

Решението дали Бойко Борисов ще се кандидатира за президент може да бъде взето след година и половина, все още темата не е актуална , коментира Бъчварова. "Едно такова решение предстои, то в момента не е взето, то не е и важно. Ние имаме действащ президент и правителството има изключително много работа", каза вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
Очевидно точно по тази причина Б.Б. научи няколко дни преди пристигането на задграничния си началник.Колониалната администрация даже не смятат за целесъобразно да е предупреждават по рано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Що не ни сложиш за поклонници на фамилията на Ротшилд, те са със откровено червен цвят на герба си!Значи и Ротшилд е с болен мозък, не че не е така де!А България не се развива, тя затъва благодарение на Големия брат отвъд океана!Тия дни гледам как журналистите по телевизиите, се чудят как да ни внушат, че голямата трагедия във Франция не е конспирация!Те франсетата знаят, че са в американска прегръдка, ама ние тук не, ние сме били Шарли!Да му ...... на *** ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Знак е, че работите не вървят по американския план!Я си спомнете, на Майдана кои бяха в Украйана?Явно някой се опъва и дано да е така, без да симпатизирам на когото и да е било.Нашите политици са зависими за съжаление!Като ти слжат вилата на врата, къде ще мърдаш?!За това ние трябва да ги подкрепим с ясното съзнание, че Кери, терорист - 1, да се чете минус първи, скърца със съби, щото губи позиции!А Плевналиев, новият портиер на президентството, чак изпитвам погнуса, как прие Кери долу на вратата, ..... а пък кой знае, как ли го притискат и него. Историята ще покаже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Аaaaaaaaa, *** пък каза, че не е знак за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
gglhf
преди 9 години
Нека тука някои хора с дръзновенски мнения да си припомнят че сегашните управляващи бяха и демократично изритани при предишното им управление. за да бъдат преизбрани след толкова кратък период значи или народа е глупав или са се купували гласове масово. в крайна сметка май са и двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 4
StefanL
преди 9 години
Еи *** *** а какво ни даде твоята европа за 8 години ? Разби ни енергетиката ,затвориха ни атомната електроцентрала оставиха ни някакъв мижав 4-5 блок който сега искат да затворят, продадоха ни тец-овете на америка и сега купуваме най скъпият ток от американските тецове в америка, преибаха ни селското стопанство сега в магазините се продават полски и холандски домати ,лук ,пипер и какво ли не ,сринаха ни и животновъдството .За 8 години имаме 1,5 милиона българи живеещи под прага на бедноста ,2,8 милиона работещи-бедни с заплати 350-500лв 1,6 милиона пенсионери и деца това е от 5 милионна българия останалите и 1,1 милиона роби в европа и чужбина ! На всичко отгоре ни показват среден пръст за Шенгет и американските визи .Напълниха ни с бежанци в така бедната ни страна и чакат ние да ги интегрираме. За това ли плачеш бе ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Никой не оспорва, че правителството е демократично избрано. Но ако в България 80% от населението са ***, то това е правителство демократично избрано от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 24
Дръзновенн
преди 9 години
НЯМА КАК 80% ОТ ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ СА РУСОФИЛИ, ЗАЩО И КАК СЕ ПОЛУЧИЛО ТОВА МОЖЕ САМИ ДА СИ ПРЕЦЕНИТЕ... НО ПРЕДЛАГАМ ДА ГИ ГОНИМ СЪС СЪД ТАКИВА.... ЗА ВСЯКО ИЗРЕЧЕНИЕ В КОЕТО СЕ ПРЕДАВА БЪЛГАРИЯ И ГРАЖДАНИТЕ ДА СЕ ТЪРСИ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ..КАТО ГЛЕДАМ ДОЛУ САМО КАНДИДАТИ ЗА ЖАЛБИ И СЪД... АМА ТАКА ЩЕ Е КАТО СТЕ БЕЗРОДНИ И *** ЧЕРВЕНИ И ПРОМИТИ ЧАК ИСКАТЕ РУСИЯ ДА СТАНЕ ТУКА..; СМЯТАЙ КОЛКО СТЕ БОЛНИ И ***, *** И БЕЗРОДНИ *** КАКВА РУСИЯ КАКВИ 5 ЛВ ВЕ ЗА СЕГА 130 ГОДИНИ КАКВО ВИ ДАДОХА СИЛА И МОЩ ЗА СЛАБИТЕ ВИ БОЛНИ МОЗЪЦИ ЛИ, ИЛИ Е СТРАНА ОСВОБОДИТЕЛКА.. ХАХАХАХА ОСВОБОДИЛА НИ Е И НИ Е НАПРАВИЛА ВАСАЛНА ДЪРЖАВА, КОЯТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ЗАПЛАШВА ЗА ЮЖЕН ПОТОК И ВЪОБЩЕ МНОГО Е СРАМНО ВСИЧКО ТОВА... БЕЗСРАМНАТА АГРЕСИЯ НА ПУТИН НЯМА КРАЙ, ТОЧНО КОЛКОТО И БОЛНИТЕ ВИ ПРОМИТИ МОЗЪЦИ НЕВЕЖИ... ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ЧЕТЕ ПОВЕЧКО, ЧЕ СТЕ БОЛНИ ОТ НЕВЕЖЕСТВО.. ВСИЧКИТЕ ЧЕРВЕНИ БОЛНИ МОЗЪЦИ... ПРЕЧИТЕ НА БЪЛГАРИЯ В РАЗВИТИЕТО И, ЩЕ БЪДЕТЕ СЪДЕНИ ЗА ТОВА.. *** БОЛНИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
Arr
преди 9 години
насрещно като компенсация от отказ на трите проекта да беше намалил поне високо изкупните цени от американските тецове за това никой не го пита явно световните проблеми са по важни от нашти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 28
Дръзновенн
преди 9 години
ЛЕлелеле КОЛКО МНОГО ПРОСТИ РУСОФИЛИ ... А БЕ ***, 80% СТЕ СИ РУСОФИЛИ, БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТЕ, А КАТО СЕ ЗАМИСЛЯТЕ СИ ЛИЧИ КОЛКО СТЕ ПРОДАЖНИ И ***... ВСЪЩНОСТ ДАЖЕ ПОНЯКОГА НЕ МИСЛИТЕ... ПРОМИЛИ СА ВИ НАД 70 ГОДИНИ ВЕЧЕ... КАКВО ОЧАКВАТЕ ДА ХАРЕСВАТЕ РАЗВИТИЕТО И КАПИТАЛИЗЪМА ЛИ ИЛИ БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО СИ, НО В ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ ТОВА НЕ Е ВЪЗМОЖНО ,ТОВА ЛИ ИСКАТЕ НИКОГА НИЩО ДА НЕ МОЖЕТЕ И СТАВАТЕ... ЯВНО Е ВИЖДА СЕ КОЛКО СТЕ ***.. ЩОТО НЕ ВИ ТРЯБВА МНОГО В ТОЯ ЖИВОТ САМ ОДА КРАДЕТЕ СПОКОЙНО И ДА ТРУПАТЕ МАЗМАНТИЙКИ БОЛНИ ЧЕРВЕНИ И ПРОМИТИ... ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ПРАВИЛНО ДРУГ ПЪТ... КАТО ПИШЕТЕ ТУК, ЩОТО СТЕ МНОГО СМЕШНИ..... Марионетно правителство ли чух... ХА БОЛНИ ЧЕРВЕНИ *** ... ТОВА Е ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАНО, ЩОТО ВИЕ ИСКАТЕ КОЙ ДА Е НА ВЛАСТ ЛИ, АМИ КАК ДА СТАНЕ ... КОЙ ВИ СРИНА БАНКОВАТА СИСТЕМА САМО ЗА ЕДНА ГОДИНА... АКТИВНОТО МЕРОПРИЯТИЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ТЕЧЕ... ВОДЕЩО Е ДО РАЗГРОМ НА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ И ВОДЕНЕТО И КЪМ РУСИЯ И НЕЙНИТЕ МАЛОУМИЯ И ЗАВИСИМОСТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още