fallback

Превозвачите отчитат минимално намаление на цените на билетите

Горивата са само част от всички разходи на сектора, обясни Ивайло Константинов

08:59 | 16.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Минимално намаление на цените на транспортните услуги отчитат превозвачите, въпреки че горивата поевтиняват значително. Причина за това е, че горивата са само част от всички разходи на превозвачите, които влизат в крайната цена за клиента. 

При автобусните превози по вътрешните и международни линии цените на билетите са започнали да падат още в средата на миналата година, каза Ивайло Константинов от Асоциацията на автобусните превозвачи пред БНР. Само за последния месец цените са с около 7-8% надолу, но заплатите на персонала и амортизационните разходи пречат на по-голямо поевтиняване.

„Ако има намаляване на цената пропорционално на намаляването на цената на горивото, това означава, че по пътищата в България ще пътуват също толкова качествени превозни средства, колкото и в момента. Средната възраст на автобусния парк в България е най-високата в Европа и е равна на държавите от Африка“, коментира той. 

Превозът на товари е поевтинял, смята превозвачът Ангел Попов. Той отчита намаление с около 7 до 10%, но не за всички направления. За всяка дестинация има специфични изисквания и пътни такси, обясни той.

Преди дни икономисти коментираха, че при 10% спад на цените на горивата можем да очакваме само 1% поевтиняване на продукти от потребителската кошница, и то не на всички.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
fallback