fallback

Увеличението на минималната заплата ще намали трайно незаетите, смята Калфин

Мярката е стратегическа за стимулиране на трудовата активност

12:31 | 15.01.15 г.

Увеличението на минималната заплата, което бе прието с Бюджет 2015, ще доведе в дългосрочен план до по-малко хора, които разчитат на живот на социални помощи. Това е заявил вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред представители на Европейската комисия, цитиран от пресцентъра на социалното министерство.

Ръстът на минималното възнаграждение бе сред мерките, за които социалният министър Ивайло Калфин се пребори по време на дебатите по Бюджет 2015.

Замразяването на минималната работна заплата би довело до драматично увеличение на неработещите у нас при един по-широк хоризонт, затова приетото увеличение е от изключително значение за икономиката на България, посочил вицепремиерът пред комисарите. По негови думи независимо, че тази мярка се оценява като известно утежнение от представители на малкия бизнес, ако минималното възнаграждение не нараства, това ще стимулира живота на социални помощи.

В България има цели райони, които се издържат на социални помощи и не са стимулирани да работят, именно защото само допреди Нова година нетната минимална работна заплата беше под прага на бедността, допълни той.

Мерките, свързани с поетапното повишаване на минималната работна заплата, която до края на годината ще достигне 380 лв., а от началото на 2017 г. – 460 лв., се възприемат като стратегически за стимулиране на трудовата активност при трайно незаетите у нас. Техният брой към момента е 140 хиляди души и представляват 40,9% от всички регистрирани безработни. 170 хиляди е броят на хората, които работят на минимална работна заплата, което представлява 8% от заетите у нас.

„Трябва да направим всичко възможно да раздвижим икономиката, така че системата да престане да поддържа високо ниво на работещите бедни“, смята министърът.

Акцент в работата на министерството през тази година ще бъде увеличаване на заетостта за младежите и за трайно безработните. Планирани са проекти по мерки от Националния план за действие по заетостта, финансирани от държавния бюджет, и по такива, заложени в новия период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, чийто официален старт се дава днес.

Вчера Националният план за действие по заетостта за 2015 г. бе приет от Министерския съвет. По него ще бъдат реализирани 73 млн. лева основно за безработните младежи до 29 години и хората над 50 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 13.09.22 г.
fallback