fallback

"Мини Марица – изток" са преизпълнили плана си за 2014 година

Дружеството очаква около 5 млн. лева печалба за миналата година

11:00 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През 2014 година „Мини Марица – изток“ са добили 27,5 млн. тона въглища. Това представлява преизпълнение на годишния бизнес план с 428 хил. тона, съобщиха от пресцентъра на държавната компания.

От дружеството очакват да излязат на печалба в отчетения период в размер на около 5 млн. лева, става ясно още от съобщението.

Поради липсата на ритмични финансови постъпления през миналата година обаче инвестиционната програма на „Мини Марица – изток“ е изпълнена частично – около 61% от предвидените мерки. По отношение на ремонтната програма ситуацията изглежда по-добре – около 82% от заложените ремонти са извършени.

„Мини Марица – изток“ са основен доставчик на няколко топлоелектрически централи в Маришкия басейн. От месеци дружеството се оплаква от неизплатени дългове от страна на негови клиенти.

Основната причина е дефицитът в Националната електрическа компания (НЕК), заради който енергийното дружество не може да се разплаща редовно с производителите на енергия, а те от своя страна – със своите доставчици.

От енергийното министерство поеха ангажимент към „Мини Марица – изток“ - на среща със синдикални лидери ресорният министър Теменужка Петкова обеща да бъдат търсени варианти за редовното изплащане на трудовите възнаграждения на миньорите, както и за модернизацията на мината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
fallback