fallback

С 10% по-малко електроенергия сме използвали по Коледа

Очаква се увеличаване на консумацията заради започналото застудяване в страната

21:33 | 29.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С близо 11% по-малко електроенергия използвали хората през празничните дни около Коледа, съобщиха от енергийната компания EVN, която е собственик на електрическата мрежа в Югоизточна България.

Според данните на дружеството в периода 24-28 декември 2014 г. абонатите са консумирали общо 128,4 млн. квтч електроенергия. Миналата Коледа са били използвани с малко над 143 млн. квтч ток.

Върховото потребление през изминалите почивни дни е регистрирано между 18:00 и 19:00 часа на 28 декември 2014 г. Тогава са отчетени 1,52 млн. квтч консумирана електроенергия, сочат данните от диспечерския център.

От компанията припомнят, че понижението на външната температура само с един градус води до увеличаване на потреблението с около 10%. Именно заради това се очаква ръст на консумацията на ток в следващите дни заради студеното време, което е обхванало страната ни.

С около 10 на сто по-ниска консумация на ток през Коледните празници тази година в сравнение с миналата отчетоха и от компанията „Енерго-Про“, която е собственик на ел. мрежата в Североизточна България. Така за петте почивни дни около празниците общото количество консумирана електрическа енергия от клиентите е било около 82 млн. квтч. За същите дни на 2013 г. са били потребени около 90 млн. квтч ток, допълват оттам.

Най-сериозно е намалението на потреблението в областите Добрич и Русе. В област Разград пък е отчетено леко повишаване на консумацията на електрическа енергия през празничните дни в сравнение със същия период на миналата година.

Според специалистите на „Енерго-Про“, вероятната причина за по-ниското потребление на електроенергия през тазгодишните Коледни празници е топлото за сезона време. През последните дни обаче времето се влоши и това предизвика редица малки аварии по мрежата, които са били отстранени бързо от аварийните екипи на дружеството.

До момента от ЧЕЗ не са обявили какво е било потреблението на ток в Западна България. Още преди празниците компанията призова клиентите за разумна консумация и припомни няколко съвета за пестене на ток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
fallback