fallback

Освободен е председателят на Агенцията за бежанците

Заместникът на Николай Чирпанлиев Васил Върбанов поема поста временно

14:38 | 29.12.14 г.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев е освободен от длъжност, съобщиха от правителствената пресслужба. За временно изпълняващ длъжността до определянето на титуляр е определен сегашният заместник Васил Върбанов.

Това решение и още няколко постановления на кабинета са одобрени неприсъствено.

Чирпанлиев беше назначен на поста през октомври миналата година, след като предишният председател Никола Казаков беше уволнен с мотив, че не се справя с работата.

ГЕРБ поискаха оставката на Николай Чирпанлиев заради кризата с бежанците още миналата година.

Управлението на Държавната агенция за бежанците изисква структуриран подход, който да наблегне и върху интеграцията на бежанците, не само върху временното им настаняване и осигуряване на прехрана и медицинско обслужване. Това коментира вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, в чийто ресор попада и ДАБ, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

От Васил Върбанов се очаква да извърши необходимото за очакваните през следващите дни тежки зимни условия, както и за цялостно подобряване на управлението на средствата от държавния бюджет и европейските фондове, предоставяни на центровете.

Кунева посочи още, че в началото на следващата година ще стартира работа Национален съвет по миграционна политика под съпредседателство с вицепремиера Ивайло Калфин, който ще има за цел да изготви и проведе цялостна стратегия за миграционните потоци – от ограничаването им по границите през настаняването в центровете до засилената интеграция на получилите закрила.

С друго решение за представител на държавата в Надзорния съвет на НЗОК е определен заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. На този пост той заменя бившия изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Симеон Василев.

Правителството удължи с още една година наложените ограничения в размера на командировъчните, които получават служителите в дипломатическите ни мисии в чужбина. Предвижда се достигането на пълния процент от предвидените в нея дневни командировъчни за представителите ни зад граница да стане от 1 януари 2016 г., а не от 1 януари 2015 г. Приемането на постановлението се налага заради ограничения бюджет на МВнР за следващата година.

Кабинетът одобри и допълнителни трансфери в размер на 15 млн. лв. на няколко общини. От тях 12,2 млн. лв. са за довършване на спортния комплекс, който се изгражда в пловдивския кв. „Тракия”. По бюджета на община Доспат се превеждат 300 хил. лв. за разплащане на задължения по строителството на водопровод и за поддържане на общинската пътна мрежа. Община Стражица получава близо 163 хил. лв. за ремонтни дейности на социални институции и домове, общински клубове и детски градини. За капиталови разходи в областта на здравеопазването на община Дулово се превеждат 120 хил. лв. Община Габрово получава 1 млн. лв. за преустройство на сграда в дневен център за деца и младежи с увреждания и за благоустройство на детска градина. По бюджета на община „Марица” правителството превежда 1,5 млн. лв. за отчуждаване на имоти за изграждане на пътна инфраструктура, вкл. за подобренията на Южния околовръстен път на с. Радиново.

Одобрена е и промяна на годишните разчети на сметката за средства от Европейския съюз на Националния фонд за 2014 г. Решението се приема във връзка с промени по основните показатели на годишните разчети, с които се осигурява финансов ресурс за ефективно и ефикасно изпълнение на оперативните програми, съфинансирани от структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 09.09.22 г.
fallback