fallback

Токът може да поскъпне от април или юли

Покачването на цената не е единственият начин секторът да влезе в нормални релси и да се запуши дупката в НЕК, заяви председателят на ДКЕВР

10:24 | 29.12.14 г. 2

От 1 януари няма да има увеличение на цената на тока. Това може да стане от април или най-вероятно от юли, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова в ефира на bTV.

Преди месец тя също заяви, че не се предвижда поскъпване на тока от Нова година, въпреки че през септември коментира пред журналисти, че е възможно ново увеличаване на цената в началото на 2015 г.

По думите й покачването на цената на електроенергията не е единственият начин секторът да влезе в нормални релси и да се запуши дупката в НЕК. Според нея първо са нужни реформи. Ако те не могат да се случат, ако има обективни обстоятелства, които пречат, тогава ще се вдига цената, обясни тя.

„Категорично няма политически натиск за задържане на цената на тока”, коментира още Тодорова. Въпреки това тя заяви, че е имало оказване на политически натиск досега.

Тя добави, че електроразпределителните дружества спазват сроковете за отчитане, защото са й предоставили декларации за отчетите си. Премиерът Бойко Борисов преди дни нареди да се направят проверки в ЕРП-тата, след като до него е достигнал сигнал, че има отчитане за срока от повече от 30 дни.

На обвиненията, че получава заплата в размер на над 10 000 лева, Тодорова отговори, че получава 4500 лева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 06.09.22 г.
fallback