fallback

ДКЕВР определи нищожно намаление на цената на газа от Нова година

"Булгаргаз" поиска увеличение на цената за първите три месеца на 2015 година в рамките на 2%

15:48 | 22.12.14 г.

За първото тримесечие на 2015 година цената, на която „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители, ще бъде 603,14 лева за хиляда куб. метра без акциз и ДДС. Това стана ясно от решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Намалението е с нищожните 0,30 лева за хил. куб. метра или 0,0497%. От друга страна газовата компания поиска увеличение на цената на природния газ до 615,35 лева за хил. куб. метра (или с 2%), с което да бъдат покрити недовзети приходи, съдебни разходи на дружеството и други надценки.

Все пак от дружеството признават в своето заявление до ДКЕВР, че доставните цени на природния газ ще зависят от по-ниските цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари. Алтернативно гориво е петролът, а от лятото неговата цена стабилно намалява и вече достигна най-ниските си нива за последните 5-6 години.

В края на миналата седмица лекият суров петрол се търгуваше за под 55 долара за барел.

От „Булгаргаз“ обаче коментират, че по-чувствително намаление на цената на петрола се наблюдава след септември, а в договорните условия за индексиране на доставните цени се взима осреднената цена на алтернативните горива за деветмесечен период, предхождащ доставката.

Държавната газова компания посочва като мотив за исканото увеличение на цената и намаленият местен добив, както и валутният курс на лева спрямо щатския долар.

От ДКЕВР обаче посочват, че „Булгаргаз“ не са посочили конкретна обосновка на разходите за съдебни такси и правни консултации, не се признава и искането за покриване на недовзет приход от предходни периоди.

На тази база енергийният регулатор приема не увеличение, а намаление на цената на природния газ за първите три месеца на 2015 година, макар и с минималната сума. Решението може да бъде обжалвано в 14 дневен срок пред Върховния административен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 07.09.22 г.
fallback