fallback

Преглед на печата за 18 декември

07:48 | 18.12.14 г.

ГЕРБ прокарва промените в пенсионния модел с ДПС в. Капитал Daily

Подкрепата на коалиционните партньори на ГЕРБ към предложената в последния момент промяна на пенсионния модел намалява. Но партията на Бойко Борисов може да прокара спорните текстове с помощта на ДПС и още няколко депутати от други опозиционни партии.

ГЕРБ и авторът на предложението, финансовият министър Владислав Горанов, дори втвърдиха тона. Министърът заяви в пряк текст, че не го интересува подкрепата на партии с 4-5% електорална подкрепа. Увереността на Горанов може би идва от факта, че ДПС със сигурност ще подкрепи законопроекта в пленарна зала, а няколко гласа "за" могат да дойдат и от други популистки настроени депутати.

Все пак към сряда е факт, че групата на противниците на промяната се увеличи. Дали заради разговорите с представителите на пенсионните фондове и работодателските организации или заради обществения натиск, коалиционните партньори променят мнението си по предложенията. Категорично против са реформаторите, от Патриотичния фронт също са по-скоро контра, а от АБВ ще мислят до утре.

Група чужди инвеститори купуват "Ти Би Ай кредит" в. Капитал Daily

Небанковата финансова институция "Ти Би Ай кредит" скоро може да има нов собственик. Това става ясно от подадено в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) уведомление за предстояща концентрация. Купувач на компанията е регистрираното преди около месец в София "Транзакт Юръп холдингс" ООД, което е собственост на пет физически лица. За момента цената на сделката не се съобщава, като освен от КЗК предстои тя да бъде одобрена и от БНБ. След приключването на сделката компанията няма да работи под бранда Ти Би Ай.

Предметът на сделката

Създадената през 1997 г. "Ти Би Ай кредит" доскоро беше един от водещите играчи на пазара на небанково потребителско финансиране. Дружеството е част от групата на холандско-израелския холдинг "Кардан" чрез дъщерната му финансова компания TBIF Financial Services. В края на 2011 г. холдингът купи и българския бизнес на словенската Nova Ljubljanska Banka, с което затвори кръга на финансовите си дейности в страната, които включват още лизингова компания, застрахователен брокер и дружество за отдаване на автомобили под наем. След преименуването на българската Нова Люблянска банка на Ти Би Ай банк постепенно дейността по отпускане на потребителски кредити беше прехвърлен от небанковото дружество в банката.

Правителството заподозря тъмни сделки заради отложеното дело за КТБ в. Сега

Правителството се притеснява, че бавното правосъдие по случая "КТБ" ще ощети държавата, става ясно от стенограмата на вчерашното заседание на МС. Според финансовия министър Владислав Горанов решението на Върховния административен съд да отложи делото за лиценза на КТБ за началото на февруари е възмутително. "През това време из София обикалят едни хора и правят едни сделки, с които накрая за държавата няма да остане нищо от масата на несъстоятелността", опасява се Горанов.

Въпросното дело във ВАС е по жалбите на "Бромак" и "Бългериън акуизишън къмпани Люксембург" - основни акционери, срещу отнемането на лиценза на КТБ. Преди съдът да се произнесе по този въпрос, не може да започне производството по фалита на банката. "Не е ли редно тази власт да работи по-интензивно, да се съобрази с обществения интерес и да насрочи това дело не за 9 февруари, а ако може да е за 22 декември", чуди се министърът на финансите, който се опасява, че заради забавянето на делото може да се случат още странни сделки с активите на КТБ. На заседанието на МС премиерът Бойко Борисов съобщава, че вече е разговарял с главния прокурор Сотир Цацаров за предотвратяване на евентуални кражби на активи в КТБ.

Земеделските фондове са лидери по нарушения в. Сега

Най-много нарушения с евросредства през последните шест години са били извършвани в земеделските фондове - 7414 нередности. 80% от тях са свързани с недължимо получени суми или невъзстановяване на въпросните получени суми поради административна грешка, а 13% са опити за документна измама. За последните е била сезирана прокуратурата. Това се казва в доклад за Национална стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Доста по-малко са нарушенията по структурните и Кохезионния фонд. От 2007 г. до 2013 г. са били докладвани 1190 нередности.

Към момента по 376 от тях се извършват административни или съдебни действия, а останалите 814 са приключени, като в 71 от случаите прекратяването е поради установена липса на нарушения. Основните нередности са свързани с процедури по Закона за обществените поръчки (62%) и с недопустими, незаконосъобразни или неоправдани разходи (21%).

Над 20 проекта чакат китайски инвеститори в. Стандарт

"Дали сме цял списък - над 20 проекта, на китайски инвеститори". Това съобщи на семинар в Русе транспортният министър Ивайло Московски. Сред тях са автомагистралите София-Калотина, автомагистрала "Черно море", ж.п. линията Русе-Варна и други, посочи Московски. Проблемът пред китайските инвестиции в България обаче е, че китайските инвеститори искат държавни гаранции за всеки вложен от тях долар - нещо, което обаче противоречи на финансовата политика на Брюксел, обясни Московски.

Търсим финансиране за основни транспортни проекти и от Европейската инвестиционна банка, която може да финансира всеки проект по основен трансевропейски коридор, но проблемът е, че банката дава парите на държавата, а не на отделни предприятия като НКЖИ, например, който пък влошава държавния финансов дефицит, обясни още Московски.

Фирми ударно изкупуват тютюна в. Стандарт

Тютюнджиите запазват готовност за организиране на нови протести срещу ниските цени на тютюна и мудната изкупна кампания. До края на седмицата обаче няма да има бунтове.

„Договорката постигнахме на срещата във вторник при министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Поискахме помощ за коригиране на оценяването на тютюна. Тя не може да задължи фирмите да вдигнат цените, но ще говори с техни представители. Пред нея дружествата са гарантирали, че до дни ще ангажират до 80% от капацитета си в изкупната кампания, за да приберат по-бързо реколтата от стопаните", заяви Арбен Мименов, кмет на община Сатовча и председател на Асоциацията на производителите на ориенталски тютюн. Уточнено е, че подпомагането за референтния период няма да е под 3 лева за килограм „зелено злато". Най-големият проблем си остават ниските цени на тютюна. „В гоцеделчевско село преди дни една фирма е предложила цена от 3,60 лева за килограм. Стопанинът е отказал да предаде тютюна си, а ден по-късно друга фирма му го оценила на 5 лева за килограм. нека спрат злоупотребите на гърба на тютюнопроизводителите", призова Арбен Мименов.

Летище София чака рекорд от над 4 милиона пътници в. Новинар

Рекорд от над 4 млн. пътници през следващата година очаква летище София. Това съобщи шефът на аеропорта Христо Щерионов. Той посрещна пътниците от първия директен полет от Дубай заедно със зам. транспортния министър Антон Гинев.

Новата линия ще оперира целогодишно и ще свързва София не само с Дубай, но и с други над 200 маршрута в Близкия и Далечния изток, Австралия и Африка.

Прекият полет ще може да рекламира и България като туристическа дестинация в Дубай и в азиатския регион, обясниха от авиокомпанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 01.09.22 г.
fallback