fallback

Българска делегация отива в Москва да обсъжда "Южен поток"

Божидар Лукарски ще разговаря с Александър Новак на 19 декември, съобщават руските медии

10:02 | 17.12.14 г. 15

Българска делегация ще посети Москва на 19 декември, за да обсъди възможности за продължаване на „Южен поток“, съобщава РИА Новости. Според изданието разговорите ще бъдат водени между министъра на енергетиката на Руската Федерация Александър Новак и българския икономически министър Божидар Лукарски.

„България никога не е имала намерение да изостави проекта „Южен поток“, ние винаги сме искали той да бъде реализиран. Искаме да чуем официалната позиция на министъра на енергетиката на Русия за проекта“, е коментирал Лукарски пред журналисти по време на форума на страните от Централна и Източна Европа и Китай, който се проведе в Белград.

Председателят на комисията по външните работи към руската Дума Алексей Пушков изрази своята изненада от желанието на България да коментира проекта. "България има желание да преговаря с нас за "Южен поток" на базата на директивите на ЕС. Но тези директиви погубиха проекта. На какво разчита София?", написа той в своя профил в Twitter.

 

Болгария хочет вести с нами переговоры о Южном потокe на базе директив ЕС.Но эти директивы и погубили проект.На что же рассчитывают в Софии?

— Алексей Пушков (@Alexey_Pushkov) December 17, 2014

Припомняме, че в началото на декември руският президент Владимир Путин заяви от Анкара, че слага край на проекта „Южен поток“. Русия планира да доставя газ за Европа през територията на Турция, стана ясно още от думите на държавния глава.

На този етап отказът на руската страна от „Южен поток“ не е официално заявен пред българските власти, но вече активира търсенето на нови алтернативи за газови доставки. Страната ни изпрати писмо до Европейската комисия с предложение да бъде изграден газов хъб край Варна, откъдето да бъде разпределян руският газ за Европа.

На ниво ЕС пък се обсъжда идеята за изграждането на „Вертикален газов коридор“, който да свърже газопреносните мрежи на Гърция, България и Румъния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
fallback