fallback

Германия ще реши през февруари дали вече подкрепя България за Шенген

Ангела Меркел и Бойко Борисов обсъдиха ситуацията с проекта "Южен поток"

16:46 | 15.12.14 г. 5

Германия ще реши дали вече подкрепя България за Шенген след представянето през януари на доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. Такава позиция изрази днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов.

След разговорите на Меркел и Борисов във Федералното канцлерство днес в Берлин германският канцлер уточни, че Федералното правителство ще вземе решение по този въпрос през февруари догодина, след като се запознае с поредния доклад на ЕК, предаде БТА.

По думите на Меркел, когато Европейският съвет обсъжда следващия път въпроса за разширяването на Шенген, Германия отново ще отбележи постигнатия от България голям напредък.

„България харчи огромни ресурси покрай бежанската вълна от Сирия“, посочи премиерът Борисов. "На денонощие държим по 1300 полицаи по границата с Турция. Харчим огромни ресурси, но въпреки всичко българите изключително толерантно се отнасят към тези хиляди хора, които издържаме. Затова считам, че за Шенген, особено (за отварянето на границите) по въздух и вода, България е абсолютно изправна и се надявам до март догодина да убедим партньорите в Европейския съвет, че това е така", добави той.

Меркел и Борисов са обсъдили и темите за осигуряването на енергия. „Договорихме се Германия да окаже съдействие на България навсякъде, където е възможно. С оглед на проекта "Южен поток" следва да бъдат изяснени всички юридически въпроси и да бъдат определени позициите в разговорите с Русия“, поясни канцлерът.

По нейните думи германската икономика има много добър опит с Русия като надежден партньор. Българският министър-председател заяви, че България иска да бъде надежден партньор на основата на закона, посочи Меркел. Независимо от политическите различия в отношенията с Русия в последните месеци, става дума за поддържането на надеждни отношения, по това има голямо съгласие между България и Германия.

В близките месеци ще си сътрудничим много интензивно, когато става дума за инвестиционни проекти, изразходването на европейските средства, структурните фондове, добави Меркел. Тя допълни, че за България е важно да бъде надежден партньор на основата на валидното законодателство.

Икономическите отношения, въпреки различните оценки, трябва да бъдат много надеждни, добави тя. ЕС не е давал отказ за "Южен поток", нито една държава от Общността не е прекратила проекта. Трябва най-откровено да се разговаря с руската страна как ще се развият нещата на основата на действащото право, посочи канцлерът.

Премиерът Борисов съобщи, че експерти от Германия ще дойдат у нас да съветват българските министри за реформата в съдебната система, в енергийния сектор, в усвояването на еврофондовете и да наблюдават финансовата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
fallback