fallback

Над една пета от населението на България живее под линията на бедността

43% от българите са изпитвали тежки материални лишения през миналата година, отчитат от НСИ

13:58 | 15.12.14 г. 13

21% от населението на България, или над 1,527 млн. лица, са живели под линията на бедност през 2013 г., отчитат от Националния статистически институт (НСИ). През миналата година линията на бедност общо за страната e 285,92 лв. средно месечно на лице от домакинство, изчисляват от института.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 2,2%, а относителният дял на бедното население намалява с 0,2 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (47,6%).

Образователното равнище пряко корелира с бедността на заетите

Относителният дял на работещите с висше образование под линията на бедност е 1,5%, докато при лицата с основно и по-ниско образование този дял достига до 30,2%. Рискът от бедност е над 20 пъти по-висок за лицата с основно и по-ниско образование в сравнение с тези с висше образование. Делът на работещите бедни със средно образование е 5%.

Бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца. Най-висок е рискът от бедност при домакинствата с три и повече деца (68,1%).

Данните показват, че най-голям брой домакинства изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (66,3%) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и други) със собствени средства (64%).

Успоредно с това само 4,2% от българите не могат да си позволят телефон, включително мобилен, 1,7% – цветен телевизор, 9,5% – автоматична пералня, а 51,1% от домакинствата твърдят, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.

Относителният дял на лицата в домакинства, изпитващи затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, е 36,1%. 45% от домакинствата пък се ограничават при отоплението на жилището си.

През 2013 г. 43% от населението живее в тежки материални лишения (ограничения в 4 от 9 показателя), като намалението спрямо предходната година е с 1,1 процентни пункта.

Деца в риск от бедност и материални лишения През 2013 г. 28,4% от децата на възраст 0-17 години в България са изложени на риск от бедност в сравнение със 17,1% от възрастните на възраст 18-64 години и 27,9% от възрастните на възраст 65 и повече години, сочат още данните. Това означава, че най-големият дял на лицата в бедност е сред децата.

Социалните плащания намаляват значително бедността сред децата, отчитат от НСИ. През 2013 г. делът на децата в риск от бедност достига 42,2%, ако бъдат изключени всички социални трансфери от доходите на домакинствата, и намалява до 38,1%, ако към доходите на домакинствата бъдат добавени пенсиите. Рискът от бедност при децата се увеличава, когато образованието на родителите е по-ниско. През 2013 г. всяко седмо от десет деца (71,5%), чиито родители са с основно или по-ниско образование, живее в бедност. Само 4% от децата на лица с висше образование живеят в риск от бедност, или приблизително 17 пъти по-малко от децата, живеещи в домакинства с основно или по-ниско образование на родителите. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е четири пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.

В изследването са събирани и данни за материалните лишения на децата в домакинството (на възраст между 1 и 15 години).

Относителният дял на децата с материални лишения (лишени от поне един от 11 показателя) е 70.2%. През 2013 г. почти половината от децата не могат да си позволят едно хранене, включващо месо, пиле или риба поне веднъж дневно (45,4%), пресни плодове и зеленчуци веднъж дневно (42,8%) и подходящи книги за възрастта им (47,4%).

На повече от половината деца не могат да бъдат осигурени поне два чифта обувки според сезона (54,5%). За всеки две от пет деца не може да бъде осигурено закупуването на нови дрехи. През 2013 г. 34,5% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност.

Линия на бедността по региони

През 2013 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Пазарджик и Кърджали - съответно 185 и 189 лв., а най-високата - в област София (столица) (448 лв.), следвана от област Перник (388 лв.).

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Сливен – 31,6%, Видин – 31,2%, и Пазарджик - 30,8%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Смолян – 14,1%, Кюстендил – 14,6%, и Разград – 14,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
fallback